Ruski tinejdžer osuđen na 5 godina zatvora, zbog “Majnkraft” terorizma!

Nikita Uvarov je planirao da digne u vazduh, zgradu bezbednosne službe na video igrici.

Ruski tinejdžer osuđen je na pet godina zatvora pošto je planirao da digne u vazduh lokalno sedište ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) na video igrici.

Prema Istražnom komitetu, 16-godišnji student Nikita Uvarov, planirao je da uništi zgradu na Minecraft-u, popularnoj igrici za izgradnju sveta.

Uvarov, koji dolazi iz malog sibirskog grada Kansk, osuđen je u četvrtak ujutro, a takođe mu je rečeno da plati kaznu od 30.000 rubalja (400 dolara).

Istočni okružni vojni sud proglasio je Uvarova krivim za terorizam, odnosno obuku za vršenje kriminalnih aktivnosti, saopštio je njegov advokat Pavel Čikov.

Čikov je na čelu Agore, organizacije koja predstavlja one, za koje se sumnja da su za vreme vlasti, prekršile ljudska prava.

Grupa je u Rusiji klasifikovana, kao „strana agentura“, zbog primanja sredstava iz inostranstva.

Prema istražiteljima, Uvarov i još dvojica muškaraca koristili su video igricu za izgradnju zgrada policijske uprave u Kansku i gradskog odeljenja FSB-a i skovali zaveru da ih bukvalno, dignu u vazduh.

Ruski list Komersant objavio je da su tinejdžeri iskoristili svet igara, da pokažu, kako će se desiti prava eksplozija zgrada.

Dok je priveden nakon sudske odluke, Uvarov je povikao: „Ja sam dete, nisam terorista“, saopšteno je.

Njegovi saoptuženi su oslobođeni krivične odgovornosti zbog „omogućavanja istrazi“.

Uvarov je prvi put priveden 2020. zajedno sa dvojicom školskih drugova, Denisom Mikhajlenkom i Bogdanom Andrejevim, zbog zločina počinjenih u njihovom rodnom gradu Kansku, uključujući distribuciju letaka i upotrebu vatrometa.

Konkretno, trio je uhapšen zbog distribucije postera, koji podržavaju oslobađanje samozvanog anarhiste i matematičara Azata Miftahova, od kojih se jedan pojavio na zgradi lokalne FSB.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Miftahov je uhapšen 2019. godine zbog navodnog napada na moskovske kancelarije vladajuće političke partije, Jedinstvena Rusija.

Nakon zatvaranja školaraca, policajci su mogli da dobiju pristup njihovoj onlajn komunikaciji i pronađu detalje o tome, kako će graditi virtuelne zgrade.

Vlasti su takođe otkrile kritike na račun FSB-a i rasprave o anarhizmu i pirotehnici.

Ovo je takođe mesto gde su istražitelji pronašli planove za dizanje zgrada u vazduh, u kompjuterskoj igrici Minecraft, preneo je kanal Baza Telegram.

Prema ruskom izdanju Novaja gazeta, trojica tinejdžera su se od 2019. godine edukovali o proizvodnji eksploziva i vežbali su bacanje molotovljevih koktela, na napušteno zemljište u Kansku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Snimak medveda i čoveka iz BiH: “Ne boj se, neće tebe tvoj Pavo…” – VIDEO

Čovek iz sela kod Vareša u BiH sprijateljio se sa medvedom kojeg redovno hrani. “Ma …