Sprema se veliki napad na Rusiju! Zelenski opasno zapretio…

Rusija će ostati bez brodova ako nastavi da blokira pomorski koridor na Crnom moru, nakon povlačenja iz prehrambenog sporazuma.

Ovo je izjavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Nakon blokiranja prehrambenog koridora…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajina mora da traži obilazne puteve (za izvoz proizvoda). Ako Rusija nastavi da dominira Crnim morem, ispaljujući rakete… Ukrajina će se braniti…

Rusija mora da shvati da… ako nastavi u istom duhu, neće joj ostati nijedan brod do kraja sukoba”, rekao je Zelenski u intervjuu za argentinski “Nasion”.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.

Sporazum predstavlja deo paket-aranžmana.

Drugi deo – memorandum Rusija–UN predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ponovno povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SWIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, obnavljanje rada gasovoda za amonijak “Toljati-Odesa” i niz drugih mera.

Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula, Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru, na njegovo produženje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja.

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozio u svoje države, a glavni cilj sporazuma – isporučivanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije realizovan.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …