„U Rusiji, ni sami ne razumeju, kako lete hipersonične rakete“

Doktor vojnih nauka Sivkov: Američka raketa SM-6 neće moći da obori Cirkone.

Američka raketa SM-6 moći će da obara hipersonične mete.

Ovo je izjavio viceadmiral američke mornarice Džon Hil.

Ispitali smo kakve mogućnosti ima SM-6 i kakve su šanse, da presretne ruske manevarske hipersonične rakete.

„Rakete SM-6 imaju sposobnost da obaraju hipersonične bojeve glave.

Nismo pričali o tome ranije, kada smo počeli da razvijamo program ali to je bila prvobitna ideja.

U stvari, ovo je naša jedina linija odbrane od hipersoničnog oružja“, rekao je Hil, a prenosi Sea Pover.

Prema rečima admirala, Sjedinjene Države će takođe početi da uvode tehnologiju pomoću satelita, koji će pratiti lansiranja hipersoničnog oružja.

On je rekao da zemaljski radari nisu pogodni za praćenje lansiranja: oni imaju ograničeno „vidno polje“ i SAD nemaju gde da ih postave.

„Trka u naoružanju je kombinovana sa informacionim ratom. Posle pojave hipersoničnog naoružanja u Rusiji, SAD su se objektivno našle u poziciji zaostajanja.

Pokušavaju da isprave situaciju – razvijaju se u ovoj oblasti.

Ali Sjedinjene Države takođe snažno koriste informacionu mašinu da promovišu svoje oružje i tako izjednače ravnotežu“, rekao je za Gazeta.ru Oleg Barabanov, programski direktor Valdajskog kluba, profesor MGIMO-a i Ruske akademije nauka. .

Dopisni član Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov rekao je, da je SM-6 protivvazdušna raketa za gađanje aerodinamičkih ciljeva maksimalnom brzinom od 200-300 m/s, „dakle, da kažu da je ova raketa sposobna da pogodi hipersonične manevarske ciljeve, nema razloga“.

Prema Sivkovu, SM-6 može da se nadogradi ali to mora da bude praćeno naglim povećanjem energije glave samonavođenja rakete, kako bi mogla da otkrije hipersonični cilj, na veoma velikoj udaljenosti.

On je napomenuo da je za presretanje hipersonične mete potrebna takva raketa, „čiji radio-osigurači ne bi radili pri prolasku pored mete, već da bi vodili”.

„Bojeva glava prolazi pored rakete i diže se u vazduh – brzina širenja njenih fragmenata je 2 km / s, što odgovara 7 Mahama.

A “Cirkon” može da ide brzinom od 10 mahova.

Neophodno je da udarni elementi idu napred duž kursa – radio-osigurači ne bi trebalo da rade pri prolasku pored mete, već u iščekivanju“, objasnio je Sivkov.

Prema rečima urednika časopisa Arsenal otadžbine, vojnog stručnjaka Alekseja Leonkova, SAD su ranije izjavile da je SM-6 pokazao dobre rezultate na testovima 2008. godine – može da pogodi cilj na dometu od oko 370 km, da dostigne brzinom od 3,5 maha i pogodio cilj na visini većoj od 30 km.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Činjenica je da SAD stvaraju ovu raketu od 2000-ih, a njen glavni zadatak je borba protiv ruske protivbrodske rakete Oniks, koja je razvijena još 1980-ih.

Odnosno, Sjedinjene Države nisu imale protivraketno oružje, koje bi moglo da pogodi precizno manevarske nadzvučne rakete brzinom od 2-2,5 maha“, rekao je ekspert.

Prema njegovim rečima, SAD su stvorile SM-6, kako bi mogao da obara rakete i na direktnom kursu i u gonjenju.

„U poteri je morala da pokaže brzinu jedan i po puta veću od rakete, koju je napadala.

“Oniks” leti brzinom od 2 maha, SM-6 – 3,5 maha – izgleda da se sve približava.

Ali brzina manevarskog cirkona je 10 maha, Kinžala 12 maha.

SAD su provele skoro 30 godina stvarajući protivraketu, koja je beskorisna ispred manevarskih hipersoničnih jedinica“, rekao je Leonkov.

Prema njegovim rečima, SAD su dugo bile opsednute idejom da ​stvore satelitsku konstelaciju, koja će unapred videti sve manevre hipersoničnih sistema.

On je primetio da je ovaj zadatak praktično nerešiv – ruski programeri hipersoničnog oružja primenili su algoritam, koji ni oni sami ne mogu da predvide.

„U Rusiji ni sami ne razumeju, kako lete hipersonične rakete.

Bilo koja hipersonična raketa leti nepredvidivom putanjom, mogu postojati milijarde opcija“, rezimirao je Leonkov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …