ZELENSKI NE VERUJE SVOJIM OČIMA: Rusi vaskrsli “poginulie” ukrajinske graničare sa Zmijskog ostrva! – VIDEO

Ukrajinski predsednik je ranije tvrdio da su svi branioci poginuli u borbi sa ruskim snagama.

Ruska vojska je tvrdila da su ukrajinski graničari, koje je Ukrajina prvobitno proglasila potpuno ubijenim, preživeli, dok se kijevska vojska složila da bi to zaista mogao biti slučaj.

Oružane snage obe zemlje saopštile su u subotu, da su ruske snage zarobile grupu ukrajinskih graničara stacioniranih na ostrvu Zmejnji (Zmijski), koje se nalazi oko 48 kilometara od južne obale Ukrajine, u Crnom moru.

Rusija kaže da su živi i nepovređeni, odvedeni u Sevastopolj na Krimu.

Međutim, prvobitna priča je navodno išla ovako: grupa od 13 graničara na ostrvu se u četvrtak suočila sa ruskim ratnim brodom.

Ruski brod je naredio grupi preko radija da se preda, Ukrajinci su odgovorili „jebi se“, a ruski brod je otvorio vatru.

Posle višečasovne borbe, svi stražari su pobijeni.

Priča se munjevito proširila društvenim mrežama, a ukrajinska vlada, zapadni mediji i novinari naveli su je, kao primer ukrajinskog „herojstva“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odao je počast trupama, koje je proglasio pobijenim, rekavši: „Na našem Zmijskom ostrvu, braneći ga do poslednjeg, svi graničari su herojski poginuli“ i obećavši da će im dodeliti posthumno titulu „Heroja Ukrajine“.

Prvi znaci da se nešto drugo možda dogodilo pojavili su se rano u subotu, pošto je ruska Crnomorska flota objavila da je na desetine ukrajinskih graničnih trupa dopremljeno u Sevastopolj, na Krimu, a video snimci na mreži navodno pokazuju njihov dolazak.

Ukrajinska granična straža je ubrzo nakon toga izjavila da su se trupe na Zmijskom ostrvu „hrabro branile“ ali da su zarobljene, kada je ostrvo zauzeto.

Prema vojnom ogranku, izveštaji da su svi poginuli bili su „preliminarni“ i došli su, nakon što je ukrajinska vojska izgubila kontakt sa ostrvom.

Ministarstvo nije saopštilo koliko je čuvara stacionirano na ostrvu, niti tvrdi da zna, da li je neko poginuo ili povređen.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe je potvrdilo zauzimanje ostrva.

Portparol general-major Igor Konašenkov rekao je da su na ostrvu stacionirana 82 ukrajinska vojnika, da su se svi predali i da niko nije povređen.

Konašenkov je rekao da je, dok su zatvorenici transportovani sa ostrva, 16 čamaca ukrajinske mornarice prerušenih u civilna plovila, pokrenulo napad na rusku crnomorsku flotu.

Konašenkov je rekao da su Rusi uništili šest ukrajinskih brodova i da su američki dronovi viđeni kako deluju u toj oblasti, sugerišući da su SAD „usmeravale“ ukrajinske čamce.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovi izveštaji još uvek nisu potvrđeni.

Snimak garnizona sa Zmijskog ostrva, koji navodno govori ruskom brodu da se „jebe“, još uvek kruži društvenim mrežama.

Trenutno nema dokaza da je snimak originalan, a ukrajinska granična služba je samo saopštila da su vojnici dali poruku, u kojoj se navodi da se „niko neće predati“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …