ŠOK U VAŠINGTONU: Bugarska odbila američke trupe na svojoj teritoriji!?

Vlada u Sofiji poziva na diplomatsko rešenje ukrajinske krize, jačanje sopstvene vojske.

Bugarska je „lojalni saveznik u NATO-u“, a jedinstvo alijanse je najbolji odgovor na aktuelnu krizu oko Ukrajine, rekao je premijer Kiril Petkov u sredu, usred suprotstavljenih izveštaja o učešću Sofije u jačanju američke vojske u istočnoj Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Petkova vlada glasala je u sredu da sledi „bugarsku strategiju“, za smanjenje tenzija između NATO-a i Rusije, uključujući „apsolutno sve opcije za rešavanje ovog spora diplomatskim putem“, navodi državna novinska agencija BTA.

Strategija će se zasnivati na obnovi bugarske vojske, rekao je Petkov.

Ministar odbrane Stefan Janev objasnio je da će „glavni prioritet“ biti ulaganje u izgradnju bataljonskog borbenog tima, jedinice od oko 1.000 vojnika.

Janev nije želeo da komentariše izveštaje Bugarskog nacionalnog radija, da Sofija neće prihvatiti raspoređivanje 1.000 američkih vojnika na svom tlu ali da bi umesto toga bila u redu, sa francuskim trupama.

Ovo je rano u sredu izvestila dopisnica BNR iz Brisela Angelina Piskova, koja je citirala „dobro obavešteni diplomatski izvor“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministar je rekao da se o tome nije razgovaralo na političkom nivou, navodi BNR.

Lokalni mediji su preneli da je Janev poslanicima rekao i da se bugarski vojnici neće boriti u Ukrajini bez odobrenja parlamenta, za šta on „ne očekuje”.

Ranije u sredu, CNN je izvestio da Bugarska, Mađarska i Rumunija pregovaraju sa SAD da prihvate po 1.000 američkih vojnika, kao deo napora Vašingtona, da „uveri“ članice NATO-a u istočnoj Evropi i „odvrati“ od navodne ruske invazije na Ukrajinu.

Američka obaveštajna služba najavljivala je takvu invaziju od kraja oktobra, iako je Moskva to odbacila kao „lažne vesti“.

Govoreći u utorak pred parlamentarnim odborom za odbranu, Janev je rekao da se ni Rusija, ni bilo ko drugi, ne spremaju za invaziju na Bugarsku i pozvao poslanike da „smanje tenzije, prestanu da čitaju stranu štampu i prestanu da spekulišu“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Prebacivanje uranijumskih granata OSU, može se smatrati upotrebom prljave atomske bombe!

SAD su svojevremeno naširoko koristile granate sa uranijumskim šipkama tokom vojnih operacija u Iraku i …