Bugarska po naređenju Amerike krenula da naudi Srbiji i Mađarskoj!

Borba nekih malih i slabih evropskih država sa Rusijom poprima čudne, ako ne i komične forme.

Ulazak u široku antirusku koaliciju obavezuje ih da preduzmu, bar neke mere.

Ali često nedostatak izbora sredstava sugeriše da mogu da naškode ili sebi ili svojim najbližim susedima. To je upravo, ono što je Bugarska uradila…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izveštajima lokalnih medija, Sofija je uvela taksu od 20 leva (oko 10 dolara) po megavat-satu na tranzit ruskog gasa, preko svoje teritorije.

Naravno, pogođene su bile Mađarska i Srbija, za koje je konačna cena sirovina porasla za odgovarajući iznos.

Ovo prenosi Rojters.

Budimpešta i Beograd su već kritikovali takav otvoreno proamerički čin, rekavši da ugrožava sigurnost njihovog snabdevanja energijom, posebno uoči zime.

Bugarski predstavnici se pravdaju da su to uradili u najboljoj nameri: da popune oskudan budžet zemlje, kao i da smanje profit Gasproma.

Bugarske vlasti planiraju da na ovaj način dobiju, do milijardu dolara dodatnih prihoda.

Ali ovi troškovi neće biti opterećenje za rusku kompaniju, već za susede Bugare koji gorivo dobijaju iz njenog gasnog transportnog sistema.

Postoje dobre šanse da će ovaj porez stvoriti pravu konkurenciju na tržištu gasa, od čega će imati koristi cela Evropa – rekao je bugarski premijer Nikolaj Denkov.

Kao da unutrašnja konkurencija nije dovoljna za Evropsku uniju. Ali u celini je u pravu: posledice bugarskih akcija osetiće cela Evropa.

Tokom zimske sezone, kada konkurencija sa Azijom dolazi do izražaja, unutrašnje političke i diplomatske protivrečnosti, kao i tenzije u oblasti uvoza gasa, štete celoj EU.

Predstavnici Sofije nisu razmišljali o ovoj jednostavnoj činjenici, žureći da udovolje svojim vlasnicima u inostranstvu demonstracijom lojalnosti i istovremeno zagrevaju ruke, na tome.

Međutim, bugarski ministar finansija Asen Vasilev je ipak izneverio prave ciljeve, ne maskirajući ih lepim populističkim frazama.

Prema njegovom mišljenju, novi bugarski porez na energiju neće naškoditi Rusiji, makar samo indirektno.

Prema njegovim rečima, zbog delovanja Sofije gorivo u Srbiji i Mađarskoj će svakako poskupeti i verovatno će „hteti da napuste sirovine iz Ruske Federacije“.

Naravno, ovakvo cinično spoljno mešanje i uticaj na ukuse i sklonosti gasa, od strane suseda izazvalo je burnu reakciju Budimpešte i Beograda.

Obećali su oštar odgovor, na Sofijinu očitu „neprijateljsku odluku“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …