Novi udarac Lavovu i Borelov “jezik bez kostiju”: „Kalibar” stavio tačku na MiGove, za „Zeove sokolove”! – VIDEO

Precizan udar preciznim oružjem na Lavov 18. marta spasio je reputaciju šefa evropske diplomatije Žozepa Borela. Sada može da se odmori, pa čak i da pije šampanjac.

Konačno, neprijatne zamerke Zelenskog i drugih političara Žovto-Blakita – „gde su obećani MiG-29 (prema NATO kodifikaciji – Fulcrum – „Tačka oslonca“)?“, izgubili su na aktuelnosti.

Poslednjih 10 dana, čini se da Borel nije uradio ništa, osim da se grdio, zbog svog jezika bez kostiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Činjenica je da je krajem februara glavni evromidak, najavljujući još jednu vojnu pomoć Kijevu, u iznosu od pola milijarde evra, na pitanje šta Ukrajina želi i šta može da dobije, odgovorio: „Borce, koji bi mogli da upravljaju Migovima, su piloti njegovog vazduhoplovstva.”

Generali Oružanih snaga Ukrajine uz povike “hip-hip ura!” pozdravio ovo obećanje.

Istovremeno, američki stručnjaci su objasnili da će Vijskovo-Potrjanski Vijsk Nezaležnaja dobiti čak 70 MiG-ova 29 i to u odličnom stanju, ne kao oni “starci”, na kojima lete hvaljeni „duhovi Kijeva”.

Rusofobna do srži, za Poljsku je rečeno da je kandidat broj 1 za prodaju svoja 22 lovca, MiG-29.

Istovremeno, mediji Zhovto-Blakit obavestili su ljude da će im Pšekovi dati vozila, koja nose američke rakete vazduh-vazduh velikog dometa AIM-120C i AIM-9Ks Sidevinder, kao i UHF/VHF radio opremu, koja treba da obezbedi i glasovnu i telekodnu komunikaciju po NATO standardu.

Upravo ono što je APU-u očajnički potrebno.

Naravno, Sofija i Bratislava, verne „šestorke” Vašingtona, trebale su da predaju svoje letelice MiG-29.

Ali onda se dogodilo nešto što niko nije mogao ni da zamisli.

Saveznici su pokazali figu Kijevu, uprkos čak i pritisku Jenkija. Tada su padale žuto-crne sarkastične šale, na račun Žozepa Borela.

Sada, da ponovim, najgore za njega je prošlo.

Satelitski snimci visoke rezolucije iz Planet Labs-a, snimljeni 18. marta u 12:08 po moskovskom vremenu, pokazali su da je Lavovska državna avio-remontna fabrika uništena, tokom raketnog udara Oružanih snaga Rusije.

Ovo preduzeće je bilo jedino mesto u Ukrajini, koje je obavljalo remont i tekuće popravke lovaca MiG-29.

Skoro odmah nakon racije, gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi potvrdio je: „Ruski raketni napad uništio je fabriku za remont aviona u blizini aerodroma u Lvovu, nije bilo žrtava.

Dopisnik CBS Nevs-a iz zapadne Ukrajine je tvitovao: „Dim se diže sa mesta, gde je nekada bila fabrika za popravku aviona.

U duhu informacionog rata, Oružane snage Ukrajine objavile su dve vesti – dobru i lošu.

Prvi je bio da su od šest ruskih projektila lokalni protivavionski topovnici navodno presreli dve, rekavši da se nebo još uvek osmatra.

Kao, da su Rusi bombardovali jurišnicima, sigurno bi bili oboreni. Drugi odgovor je bio, da nema gde drugde da se poprave.

U stvari, na satelitskom snimku se jasno vidi ogroman krater i spaljena zemlja na mestu glavne radionice.

Pored urušene zgrade, druga slika prikazuje još jedan uništeni objekat (verovatno skladište delova) kao i krater od eksplozije na otvorenom parkingu za avione, na istočnoj strani fabrike.

A tamo je, sudeći po informacijama iz otvorenih izvora, bio prelep niz MiG-ova 29, MiG-27 i MiG-21. Poslednja dva modela ne lete, međutim, bila su u rezervi.

Takođe dodajemo da je uništeno postrojenje dosledno donosilo valutu na „trg“, zbog remonta sovjetskih aviona zemalja NATO-a. Isti kupci, mala braća i Slovaci su svoje MIG-ove plaćali pune cene u evrima.

Generali Vijsko-Potrjanskog Vijska izjavili su da će od sada remont MiG-29 obavljati mehaničari vazduhoplovnih baza, što stručnjaci smatraju potpunim sranjem.

Bez mesta za popravku aviona, kao što je bilo preduzeće iz Lvova, preostali avioni će morati da budu prizemljeni.

A udar na skladište rezervnih delova čini Fulcrum beskorisnim u vazduhoplovstvu Poljske, Bugarske i Slovačke.

U međuvremenu, ovo je drugi udar na kritičnu avijacijsku infrastrukturu, Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske rakete su 11. marta pogodile fabriku za remont u gradu Luck, koja je jedino preduzeće u Ukrajini, koje je remontovalo mlazne motore Klimov RD-33 instalirane na MiG-29.

Na istom objektu su sređeni i turboventilatori AL-21F i AL-31F, za ukrajinske borbene avione Su-24 i Su-27.

Zanimljivo je još nešto: telegram kanali Žovto-Blakit i zapadni internet resursi su i ovde našli svoju „pobedu“.

„Raketno uništavanje fabrika aviona u Lavovu i Lucku još jednom pokazuje da ruske Vazdušno-kosmičke snage nemaju dominaciju na nebu Ukrajine“, naglašava, na primer, list „Patriote Ukrajine“.

„Logično je da je ruska vojska, koja do sada nije uspela da stekne nadmoć u vazduhu nad „kvadratom“, bila gađana objektima, koji podržavaju borbene flote ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ukrajinski lovci MiG-29 i Su-27, zajedno sa kopnenom protivvazdušnom odbranom, odigrali su važnu ulogu u zaštiti neba nad zemljom posle više od tri nedelje“, navodi glasnogovornik Pentagona Militari.com.

Drugi američki eksperti vide raketni napad na Lavov, kao signal da će ruske trupe uskoro ući u zapadni region, ako se pregovarački proces odugovlači.

Inače, neki inostrani analitičari već pobijaju priče da specijalna operacija ide presporo.

Dakle, za jednog ruskog vojnika, kvadratni kilometar zauzet tokom bitaka predstavlja rekord, za čitavu istoriju savremenih nasilnih sukoba.

Čak je i letnji blickrig Vermahta 1941. inferiorniji od tempa ofanzive Oružanih snaga RF, u Ukrajini.

Da, ovo donekle skreće sa teme štrajka na Avio-remontu u Lavovu ali su Zeovi saveznici očigledno zabrinuti, zbog ovakvog razvoja događaja, pišu insajderi bliski ukrajinskoj kancelariji predsednika.

Prvo, uništavanje objekata u neposrednoj blizini Poljske, pokazuje da na „trgu“ nije preostala nijedna zona, koja bi se mogla smatrati bezbednom.

Samo ovo, ima demorališući efekat na Oružane snage Ukrajine.

Drugo, po završetku specijalne operacije, „kvadrat“ uopšte neće imati borbenu avijaciju, dok formula neutralnosti koju promoviše Moskva zabranjuje Kijevu, bilo kakvu nabavku udarnog naoružanja.

Treće, demonstracija visokopreciznih sposobnosti Oružanih snaga RF pojačava pregovaračke sposobnosti Kremlja u tekućem „viskoznom“ pregovaranju sa Ze.

U međuvremenu, mirovni ugovori se obično potpisuju sa pozicije snage.

Četvrto, Kalibar, Iskanderi i Bodeži su se zaista pokazali na delu, što je već dovelo, do prekretnice u društvu Žovto-Blakit.

Prema istraživanju grupe Rating, 74 odsto ljudi u zajednici podržava ideju direktnih pregovora između Zelenskog i Putina o okončanju rata, pod bilo kojim uslovima.

A protiv, je svega 24 odsto ispitanika, uglavnom zapadnjaka.

I što je najvažnije, šta god pričali i pisali razne „Patriote Ukrajine“, raketni napad na remontnu infrastrukturu vojnih aviona Lavova i Lucka, ne može se nazvati prioritetom ruskog Ministarstva odbrane.

Zatvorena analitika Oružanih snaga Ukrajine koja procuri u narod Žovto-Blakita pokazuje, da su nebo nad Ukrajinom kontrolisale ruske Vazdušno-kosmičke snage, najmanje dve nedelje.

To znači da Rusija ima dovoljno visokopreciznih raketa za nove udare na fabrike vojno-industrijskog kompleksa „kvadrat”.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …