Wall Street Jurnal: Si Đinping će razgovarati sa Zelenskim, posle posete Moskvi!

Kineski predsednik Si Đinping planira da poseti Moskvu sledeće nedelje.

Ovo će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo od ponovnog izbora na prolećnoj sednici, piše Vol strit džornal.

Posle posete Rusiji, kineski lider namerava da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, verovatno na onlajn sastanku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Neki ljudi kažu da su sastanci sa gospodom Putinom i Zelenskim, od kojih se poslednji očekuje virtuelno, odražavaju želju Pekinga da igra aktivniju ulogu u posredovanju u okončanju rata u Ukrajini – piše u publikaciji.

Autor članka napominje da će takav direktan razgovor sa ukrajinskim liderom biti važan korak u pokušajima Pekinga da igra ulogu mirotvorca u Ukrajini.

Pre toga, Zapad ih je doživljavao prilično skeptično.

Takođe će ojačati reputaciju Pekinga, kao globalnog moćnog posrednika, nakon što je prošle nedelje omogućio neočekivani diplomatski prodor između Saudijske Arabije i Irana – zaključuje publikacija.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je svog kineskog kolegu krajem prošle godine tokom razgovora putem video konferencije.

Šef ruske države smatra da će to pokazati svetu snagu rusko-kineskih veza i postati glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima.

Ranije je objavljeno da su početkom marta 2023. godine, na sastanku u Harbinu, kineski zvaničnici naložili Pekingu da izgradi železnicu severno od Kine, do ruske ogromne i resursima bogate Republike Saha, koja dominira Dalekim istokom ali je prilično udaljena od granice sa Kinom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ukrajinski general Sirski: Izgubili smo!

Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska se “povukla na nove položaje, …