ŠOK! – Američki ministar vazduhoplovstva, nakon što je video Su i MiG na nebu Ukrajine, napušta F-35!

Nije tajna da godišnje U.S. potrošnja za odbranu je predmet žučnog i dugog diskursa.

Ali prema britanskom analitičkom izdanju The Economist, danas je na strukturu vojnih rashoda SAD snažno uticala specijalna operacija u Ukrajini.

Zapravo, to je i sam Bajden rekao i to u otvorenom tekstu, u Varšavi 26. marta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

A onda je, dva dana kasnije, vlasnik Bele kuće predstavio budžet Pentagona za predstojeću 2023., američkom Kongresu.

Čini se da je niz odluka, pa i vazduhoplovnih, poslednjih sati korigovan na osnovu informacija, koje Jenkiji dobijaju sa „trga”.

Šef sadašnje administracije je novi vojni budžet nazvao „jednom od najvećih investicija u nacionalnu bezbednost, u istoriji SAD“.

A onda se ispostavilo da je za potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva cena nabavke lovaca F-35 Lightning II od Lokid Martina naglo smanjena, a prema Forbsu, rukovodstvo vazduhoplovstva Stars and Stripes, ne mogu ili ne žele da objasne, zašto Jenkiji zapravo odbijaju reklamiranu „nevidljivost“.

Vojni program, koji se u Americi dugo zvao kamen temeljac, otišao je pod nož.

Sada, umesto 48 Lightning II skoro zagarantovanih samo dan ranije, Pentagon će nabaviti 33.

Ovo je minimum ispod kojeg proizvodnja jednostavno treba da se zatvori. Iz ovoga takođe sledi, da se projekat čuva iz imidža.

Ne više.

Uprkos činjenici da Ministarstvo odbrane SAD ne odustaje od prvobitnog plana za kupovinu 1763 F-35, biće potrebno pola veka ovim tempom.

Sekretar američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal, iako je odisao optimizmom, ipak je priznao da će izgledi za dobijanje adekvatnih sredstava postati teži u narednim godinama.

Loren Tompson, stručnjak za Forbs, sastala se i razgovarala sa Kendalom, nakon čega je napisao: „Napustio sam sastanak sa osećajem da smanjenje F-35 nije bila njegova ideja i da to svakako nije ono, što bi vazduhoplovstvo želelo u Budućnost.”

Ali da li je zaista tako?

Isti taj Frenk Kendal, kada je od 2010. do 2016. radio u odeljenju za nabavku Pentagona, toliko se mučio sa ovom letelicom, da je čak ograničio njenu proizvodnju na dve godine, pa opet na minimum.

„Zašto sada rezati naš najvažniji program vojnih aviona?” -pita se Loren Tompson i sam sebi odgovara: „F-35 je jedini borbeni avion sledeće generacije, koji se trenutno proizvodi u Sjedinjenim Državama.

Vazduhoplovstvo je dosledno izjavljivalo da je F-35 ključan za održavanje prevlasti u vazduhu u Evropi i Aziji.

Smanjivanje programa dok ruski bombarderi svakodnevno gađaju mete u Ukrajini, nema smisla.

Šala je, međutim, u tome što umesto „novosti”, koja navodno jeste Lightning II, Bajden, na predlog generala Zvezde i Stripesa, planira da 2023. godine potroši stotine miliona dolara na modernizaciju 60-godišnjeg bombardere B-52 i za kupovinu lovaca F-15, koji su počeli da se razvijaju 1969. godine.

Pentagon je odgovorio na zahtev Forbsa da planeri imaju veoma dobre razloge za povećanje potrošnje na zastarele avione.

Istovremeno, pres-služba Ministarstva odbrane, odbila je da objasni zašto B-52 i F-15, koje u Sjedinjenim Državama, samo lenji ne nazivaju smećem, zaslužuju veći prioritet, od super-duper „nevidljivog“.

Uzgred, čak ni pismo lobista Lockheed Martinista nije pomoglo da će smanjenje proizvodnje F-35 imati „neposredan negativan i dramatičan uticaj na naše poslovanje i hiljade radnih mesta“.

Žive će ih poseći.

 

Neki od tamošnjih „glava koje govore“, već su objasnili, da se Jenkiji spremaju za pravi rat i da su američkom vazduhoplovstvu potrebni normalni bolidi.

Ovde treba dati još jedno objašnjenje: budžet za odbranu, koji Bajden naziva „istorijskom investicijom”, iznosi rekordnih 773 milijarde dolara, što je skoro 31 milijardu dolara više, nego što je Pentagon izdvajao 2022.

Ali uzimajući u obzir inflaciju na nivou od 8 % godišnje, Ministarstvo odbrane SAD će zapravo dobiti finansijska sredstva po paritetu kupovne, moći manje, za oko 20 milijardi dolara.

Osim toga, Odeljenje za odbranu zvezda i pruga je optuženo za troškove podrške Oružanim snagama Ukrajine, pomoći Avganistancima, koji su pobegli nakon povratka Talibana* na vlast i isplatu kompenzacije za curenje goriva iz “Crvenog brda” američke mornarice (skladišni objekat).

Istovremeno, dolarska štamparija je, kako slikovito kažu za Fed, usijana, što bi ove godine moglo dovesti do dvocifrene inflacije.

Drugim rečima, Bela kuća neće moći da pokrije brutalne apetite vojske izdavanjem dolara – moraće da biraju najbolje.

Uostalom, situacija u svetu za Sjedinjene Države miriše na rat.

Ne, ne sa Rusijom, već, na primer, sa Iranom – u pozadini problema sa nuklearnim sporazumom. Nije sve jednostavno sa Tajvanom i Severnom Korejom.

To znači da su Vašingtonu potrebne realne snage, na koje se izgleda ne odnosi „nevidljivost“.

Za ljubitelje stelt aviona, vest iz Pentagona da će američko ratno vazduhoplovstvo 2023. godine povući 33 borbena aviona F-22 Raptor, smanjujući flotu ovih letelica sa 186 na 153 – sve Raptori, u narednim godinama.

Šteta za odnos troškova i borbene moći.

Sa obaveštajnim podacima, koji dolaze iz Ukrajine, Pentagon želi da izgradi svoj širi „portfolio jurišnih aviona“, uključujući kupovinu ogromne količine dobrih starih F-15.

Oboje su pouzdaniji i jeftiniji od F-35 i nose veće borbeno opterećenje.

Business Insider je, komentarišući odluku Pentagona, dao sledeću ocenu Lightning II: „Nezreo, oskudan (u smislu delova) i nedovoljno testiran“.

Inače, u svom poslednjem godišnjem izveštaju Pentagonova Direkcija za operativna ispitivanja je navela, da do kraja 2021. projekat F-35 „nastavlja da pokazuje nezreo, nesavršen i nedovoljno testiran softver Blok 4 misijskih sistema“.

Shvatajući ovo kao četvrti pokušaj čišćenja skrivenog softvera, izveštaj kaže da ažuriranje softvera nije rešilo nijedan problem.

Naprotiv, prekookeanski programeri su doveli avion do toga, da se u nizu situacija uopšte ne povinuje pilotu.

Izveštaj Block 4 Mission, kaže crno na belo: „Često dovodi do problema sa stabilnošću i/ili negativno utiče na druge funkcionalnosti.“

Pa Jenkiji češu rep, kako sa takvom mašinom u vazdušnu bitku.

A zbog činjenice da je F-35 ušao u proizvodnju i istovremeno se stalno usavršavao, pojavio se još jedan težak problem.

Govorimo o rezervnim delovima, uključujući i one potrebne za motor.

Ukratko, mnoge stvari se ne poklapaju u avionima različitih godina proizvodnje. Međutim, to su sitnice.

Business Insider piše, da su borbeni učinak “nevidljivih” veoma loš.

Ne bez razloga, Kendal je rekao časopisu Air Force u avgustu 2021. da trenutna situacija sa Lajtningom II “izgleda slično” njegovom ranijem periodu rada.

Ili kako kaže poznata pesma, „Šta god da rade, ne ide“.

Dakle, sukob u Ukrajini je jasno pokazao da F-35 očigledno nije avion, kojim Jenkiji mogu da steknu nadmoć u vazduhu i slome otpor na zemlji.

Pa, Bajden ne bi da našteti svom vazduhoplovstvu, u ovoj situaciji.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …