Putin rešava kosovo iz taka: Strateško partnerstvo Rusije i Srbije, ukjlučuje i pitanje Kosova i Metohije

Vučić je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS-a, na parlamentarnim izborima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je ovom prilikom poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napretka Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinske prijateljske odnose
Republika Srbija nastavlja da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. godini i u prva dva meseca 2022. godine zabeležila rast, što je dobar znak naše uspešne saradnje.

Predsednik Vučić upoznao je predsednika Putina sa teškoćama, sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme predsednici Vučić i Putin su konstatovali da su dugogodišnji ugovori za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i lekovitoj energiji.

Na kraju, predsednik Putin je informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, predsednik Vučić je pozvao na, predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Saopstenje Kremlja

Kremlja, ruski predsednik je čestitao srpskom kolegi na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima.

Pored toga, Putin i Vučić su razmenili mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima, uključujući situaciju na Kosovu.

Potvrđeno je uzajamno raspoloženje za razvoj strateškog partnerstva i unapređenje ekonomskih veza, između ostalog i u sferi energetike.

Kako se navodi, predsednici su se dogovorili da nastave lične kontakte.

Ruski mediji

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …