Rusija deluje u svim pravcima! – Svaki novi dan je novi izazov…

Ruske trupe treba da nastave pritisak na Oružane snage Ukrajine u svim pravcima.

Tada Kijev shvata, da Moskva namerava i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom, da nemilosrdno sledi prvobitne ciljeve specijalne operacije.

Ovo je za list VIEV izjavio politikolog Aleksandar Asafov.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je Kijev podneo novi nacrt sporazuma, u kojem odstupa od dogovora postignutih u Istanbulu.

„Ukrajina je odlučila da uvede nove okolnosti u dijalog sa Rusijom, doda nove teze, koje su u suprotnosti sa onim tačkama, oko kojih se ranije bilo teško složiti.

Takav Kijev ne ubrzava ali taktika produžava put do potpisivanja konačnog sporazuma“, kaže Aleksandar Asafov, politički posmatrač Radio Moskve.

On smatra da Kijev u pregovorima, sada pokušava da ostavi za sebe „rupe“ za mogućnost budućih manevara stranih armija u Ukrajini, a bez saglasnosti Rusije, napominje ekspert.

„Rezervacije u vezi sa Krimom, Sevastopoljem i Donbasom su takođe trikovi ukrajinske strane ali ne baš škakljivi.

Mislim da će svi ovi problemi biti rešeni do sledećeg sastanka naših delegacija.

Do tada će Kijev, nadam se, doći do razumevanja da će Moskva nemilosrdno braniti prvobitne ciljeve specijalne operacije za pregovaračkim stolom“, smatraju politikolozi.

Po njegovom mišljenju, dok se smanjenje intenziteta specijalne operacije Kijeva tumači ne kao manifestacija naše humanosti, već kao slabost Moskve.

„Pod pritiskom Amerikanaca, Kijev pokušava ili da poremeti pregovore sa Moskvom ili ih bar razvuče što je više moguće.

To potvrđuje činjenicu da Ukrajina razume taktiku samo jezikom sile, tako da smatram, da naše Oružane snage treba da nastave sa pritiskom u svim pravcima.

Ovo je jedini način da se Kijev primora da prestane da se osvrće na Vašington i počne da radi na potpisivanju sporazuma“, naglasio je analitičar.

Asafov je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da je američki Kongres u četvrtak ratifikovao zakon o Lend-lizu za Ukrajinu.

„Prema ovom dokumentu, Vašington će Kijevu snabdevati ne samo teško naoružanje, već i teroristička oruđa za rat protiv Rusije u sajber prostoru.

Ovo je, naravno, delimično i čisto komercijalna priča.

Ali sinhronizam usvajanja zakona i promene taktike Kijeva u pregovorima pokazuje da su SAD nezadovoljne načinom, na koji se razvija dijalog između Rusije i Ukrajine“, primetio je analitičar.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da je Kijev pregovaračkoj grupi dostavio svoje nacrte sporazuma ali da je odstupio od najvažnijih odredbi, koje su već utvrđene na sastanku u Istanbulu 29. marta.

Dakle, dokument ne sadrži klauzulu o Krimu.

Ministar je podsetio da su u istanbulskim predlozima „Ukrajinci jasno formulisali da buduće garancije bezbednosti Ukrajine ne važe za Krim i Sevastopolj“, međutim, u novom nacrtu „nedostaje ova jasna izjava“ – umesto toga se predlaže „nejasna formulacija“.

Istovremeno, „uprkos svim provokacijama, ruska delegacija će nastaviti pregovarački proces, promovišući naš nacrt sporazuma, u kome su jasni i potpuni svi naši početni ključni stavovi i zahtevi“, rekao je ranije Lavrov.

Borba.info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …