Serija napada! – Još jedno selo u Rusiji, granatirano sa ukrajinske teritorije!

Moskva je prijavila nekoliko napada u jednom danu sa ukrajinske teritorije u pograničnim oblastima.

Još jedno rusko selo koje se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom granatirano je u četvrtak, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti.

Ranije u četvrtak je objavljeno da su dva ukrajinska helikoptera odgovorna za napad na pogranično selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, a u odvojenom incidentu granatiran je granični prelaz oko 40 kilometara jugozapadno od Klimova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na meti je bilo i selo Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti, napisao je Gladkov u Telegramu.

„Među civilnim stanovništvom nema povređenih ni poginulih“, rekao je on i dodao da je izbegnuta i materijalna šteta.

Meštani Spodarjušina i obližnjeg sela Bezimeno evakuisani su na bezbedno, dok je dodatno obezbeđenje raspoređeno na obe lokacije, rekao je guverner.

Bio je to drugi napad na rusku teritoriju iz Ukrajine u četvrtak.

Ranije tokom dana, sedam osoba, uključujući trudnicu i dete, povređeno je u vazdušnom napadu na selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, nekih 10 kilometara severno od granice.

Prema Moskvi, civili su bili na meti dva ukrajinska helikoptera, koji su narušili vazdušni prostor zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane je u sredu upozorilo da će intenzivirati vojnu akciju u susednoj zemlji, pa čak i ciljati „centre za donošenje odluka“ u Kijevu, ako Ukrajina nastavi sa prekograničnim napadima.

Rusija je pokrenula ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status, u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pojavili se snimci tenkova Leopard 2A4, navodno u Donbasu – VIDEO

Na vebu se pojavio prvi snimak tenkova Leopard 2A4 u Donbasu. Reč je o tenkovima …