Serija napada! – Još jedno selo u Rusiji, granatirano sa ukrajinske teritorije!

Moskva je prijavila nekoliko napada u jednom danu sa ukrajinske teritorije u pograničnim oblastima.

Još jedno rusko selo koje se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom granatirano je u četvrtak, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti.

Ranije u četvrtak je objavljeno da su dva ukrajinska helikoptera odgovorna za napad na pogranično selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, a u odvojenom incidentu granatiran je granični prelaz oko 40 kilometara jugozapadno od Klimova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na meti je bilo i selo Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti, napisao je Gladkov u Telegramu.

„Među civilnim stanovništvom nema povređenih ni poginulih“, rekao je on i dodao da je izbegnuta i materijalna šteta.

Meštani Spodarjušina i obližnjeg sela Bezimeno evakuisani su na bezbedno, dok je dodatno obezbeđenje raspoređeno na obe lokacije, rekao je guverner.

Bio je to drugi napad na rusku teritoriju iz Ukrajine u četvrtak.

Ranije tokom dana, sedam osoba, uključujući trudnicu i dete, povređeno je u vazdušnom napadu na selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, nekih 10 kilometara severno od granice.

Prema Moskvi, civili su bili na meti dva ukrajinska helikoptera, koji su narušili vazdušni prostor zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane je u sredu upozorilo da će intenzivirati vojnu akciju u susednoj zemlji, pa čak i ciljati „centre za donošenje odluka“ u Kijevu, ako Ukrajina nastavi sa prekograničnim napadima.

Rusija je pokrenula ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status, u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …