Tankerski rat je počeo: Zapad počeo da eliminiše rusku „flotu u senci“!

U rano jutro 2. maja, zapalio se tanker za naftu Pablo (klasa Aframaks) nosivosti 96.000 tona i nalazi se u nevolji u blizini Malezije.

Brod pluta oko 40 nautičkih milja od ostrva Pulau Tinggi. Incident se dogodio, po dobrom vremenu i vidljivosti.

Prema podacima praćenja plovila, tanker se vraćao iz Kine sa balastom (bez tereta).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kada je potpuno napunjen, brod je projektovan za 700.000 barela.

Incident je privukao pažnju, jer je Pablo deo takozvane flote u senci, koja se koristi za transport sankcionisane nafte iz Irana i Rusije.

Događaj opisuje OilPrice resurs.

Gotovo odmah, informaciona zajednica i stručnjaci počeli su da pričaju o početku tankerskog rata, jer mnoge činjenice ukazuju da je protiv tankera izvršena sabotaža.

Naravno, zapadni mediji, svakako najpoznatiji, poput Blumberga, odmah su počeli da obraćaju pažnju na godinu izgradnje (1997) i činjenicu da je brod prevozio opasnu robu, bez zapadnog osiguranja, a brodovlasnik je koristio usluge nepoznatog azijskog osiguravača, a takođe nije imao savremeni sertifikat o sposobnosti za plovidbu.

Imajući u vidu terorističke napade Sjedinjenih Država, na ruske Severne tokove (što se na osnovu motiva i dobijenih koristi može smatrati dokazanom činjenicom) kao i činjenice uništavanja tankera, od strane zapadne koalicije tokom Zaliva Rat, sve je manje sumnje da je brod bio napadnut.

Nesreća je isključena: previše okolnosti se složiloi to, ne u korist plovila i prevoznika.

Na primer, telegram kanal Militarist, zasnovan na video snimku snimljenom sa broda, koji pruža pomoć tankeru u nevolji, koji se nalazi u neposrednoj blizini mesta događaja, sugeriše da je možda došlo do napada protivbrodske rakete (trenutak vidljiva je jaka eksplozija, za razliku od eksplozije prazne posude sa parama naftnih derivata).

U prilog verziji napada ide i činjenica da su, pre svega za SAD, krajnje neisplative za snabdevanje sirovinama iz Ruske Federacije i Irana, od strane flote u senci, što u potpunosti negira sopstvene planove Amerike za širenje u nova tržišta, sada okupirana ruskim naftnim derivatima.

Zbog toga su zapadni mediji gotovo odmah proglasili tanker starim i neosiguranim – koristeći izoštrene narative, na osnovu kojih su mnogi stručnjaci početkom godine predviđali buduće terorističke napade na flotu u senci.

Nema sumnje da Vašington neće posebno birati metode i krivično delo, kao takvo, za njega uopšte nije razlog da odbije da ga izvrši.

Sada se svi događaji uklapaju u tada opisanu sliku bliske budućnosti, kada će koalicija preći na nepoštenu borbu i takmičenje, pošto nije u stanju da legalno pobedi protivnike, koji joj se suprotstavljaju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …