Putin: Azovstal je žrtva “kijevske omerte”!

 

Putin je podsetio Mišela, da Kijev ne dozvoljava militantima stacioniranim u Azovstalu, da se predaju.

Vladimir Putin je imao dug telefonski razgovor sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, obavestivši ga, da ukrajinske vlasti nisu dozvolile da Azovstal blokirana u fabrici napusti, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Primećeno je da je nakon oslobođenja Mariupolja, iz humanitarnih razloga, dato naređenje da se otkaže juriš na industrijsku zonu, fabrike Azovstal.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, svi vojnici Oružanih snaga Ukrajine, militanti nacionalne bataljonima i stranim plaćenicima, koji su položili oružje zagarantovan je život, dostojanstven tretman u skladu sa međunarodnim pravom i pružanje kvalifikovane medicinske nege.

Ali režim u Kijevu ne dozvoljava da se ova prilika iskoristi“, navodi se u poruci.

Ruski lider je Mičelu rekao o tekućim humanitarnim koracima za zaštitu civilnog stanovništva, uključujući otvaranje humanitarnih koridora i proglašenje režima tišine.

Putin je sagovorniku skrenuo pažnju i na „neodgovorne izjave predstavnika EU o potrebi rešavanja situacije u Ukrajini vojnim sredstvima, kao i ignorisanje brojnih ratnih zločina ukrajinskih snaga bezbednosti“.

On je napomenuo da bi Brisel mogao da natera kijevske vlasti, da zaustave masovno granatiranje naselja u Donbasu.

„Pored toga, rukovodstvo većine zemalja EU, svojim delovanjem udovoljava otvorenoj rusofobiji, koja se manifestuje, na primer u kulturnoj, humanitarnoj i sportskoj sferi“, dodaje Kremlj.

Odgovarajući na Mišelov poziv na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Putin je istakao, da takvi pregovori zavise samo od konkretnih rezultata tekućih pregovora, između delegacija Moskve i Kijeva, u kojima „ukrajinska strana pokazuje nedoslednost i nije spremna, da traži obostrano prihvatljiva rešenja“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Credit Suisse: Dolar gubi tlo pod nogama u međunarodnoj finansijskoj areni!

Dolar bi mogao da izgubi svetski uticaj, smatraju analitičari švajcarske banke Credit Suisse. Oni su …