Rusija nehotice bankrotira evropske rafinerije

Najveći kupci ruske nafte, poput Kine i Indije, veoma uspešno posluju na dva nivoa energetske logistike – ruskom i zapadnom, manevrišući robom na način pogodan za političke i ekonomske svrhe.

Kupovina jeftine nafte iz Ruske Federacije sa značajnim popustom dok se prodaje, kao preobeležene sirovine ili proizvodi iz nje Zapadu donosi ogroman profit samo zbog razlike u ceni.

Pretprošle godine, ruska nafta je činila samo 2% godišnjeg uvoza sirovina u Indiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema podacima državne banke Bank of Baroda, ova cifra trenutno iznosi skoro 20%.

Izveštaj kreditne organizacije ukazuje na cifru od 5 milijardi dolara ušteđenih samo kupovinom nafte iz Rusije, bez ikakvih dodatnih uslova ili dogovora.

Detalje izveštaja prenosi Bi-Bi-Si.

Računica banke polazi od činjenice da je Indija uštedela i do 90 dolara na skoro svakoj toni uvoza sankcionisanog proizvoda.

S obzirom na ogromne količine isporuka, rezultat je bio ogromna ušteda i svojevrsni jastuk fleksibilnosti cena, kako bi se osigurala konkurentnost.

Međutim, ovaj očigledan aspekt tiče se samo obostrano korisnih bilateralnih odnosa Moskve i Nju Delhija, koji se, na veliku žalost EU, tiču i evropskog bloka država.

Primajući pasivne prihode od sniženog uvoza nafte, Indija dodatno dobro zarađuje i na snabdevanju određenih viškova prerađenih sirovina u zemlje Starog sveta.

Naravno, imajući marginu sigurnosti u pogledu cene i profitabilnosti, naftni proizvodi imaju konkurentnija svojstva, od skupe zapadne nafte i njenih derivata.

Dakle, rafinerije EU bukvalno pred našim očima bankrotiraju, zbog gubitaka i nemogućnosti da se takmiče sa prerađenom naftom iz Ruske Federacije, koja je preplavila EU.

To se dešava, naravno, nenamerno ali upravo, zbog delovanja Moskve i njenih partnera.

Neće biti teško videti da ovaj rezultat ruska vlada nije uvrstila u kontrasankcione mere, kada su prošle i početkom tekuće godine užurbano tražena tržišta i uspostavljane zalihe sirovina za nove kupce.

Ali ispostavlja se da uspeh Moskve u suprotstavljanju sankcijama obično dovodi do negativnih posledica, poznatih kao efekat bumeranga, za evropske ekonomije, koje sankcijama ne opterećuju toliko Rusku Federaciju, koliko same sebe.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …