Predsednik Gruzije ga tukao šipkom… Kako je Zurab pobegao i postao legenda Srbije! – VIDEO

Iskoristio priliku da osvoji i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je uspeo da savlada Hrvata Ivana Hukleka sa 6:1.

Rođeni Gruzijac, Zurab Datunašvili koji sada nastupa za Srbiju, uspeo je da osvoji bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je savladao Hrvata Ivana Kukleka sa 6:1 u borbi za treće mesto, a sama priča kako je Zurab ‘prešao’ pod zastavu Srbije krije tešku priču, naime, nakon što ga je napao predsednik Gruzijskog rvačkog komiteta, on je odlučio da “pobegne” iz te zemlje.

Zurab Datunašvili je rođen pre 30 godina u Gruziji, za koju je nastupao sve do 2020. godine kada je odlučio da promeni nacionalni tim.

Kao rvač Gruzije, Zurabi je osvojio medalje na tri Evropska prvenstva.

Dva puta uzastopno je bio prvak Evrope u rvanju grčko-rimskim stilom, 2016. godine u Rigi, a potom se i godinu dana kasnije u Novom Sadu se okitio zlatnom medaljom, dok je 2013. godine u Tbilisiju osvojio srebrnu medalju.

S druge strane, kao rvač Srbije do sada je osvojio tri medalje – zlato na Evropskom šampionatu u Varšavi ove godine, kao i bronzu na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2020. godine.

Dok je sada iskoristio priliku da osvoji i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je uspeo da savlada Hrvata Ivana Hukleka sa 6:1.

Incident u Gruziji – Predsednik ga tukao metalnom šipkom

Sukob između rvača i predsednika je eksalirao u januaru 2019. godine, kada je sva priča iza njih dobila mnogo veći značaj nego što se činilo u prvih mah.

Čitava priča vezana za Zurabija Datunašvilija datira još iz 2018. godine, kada je ovaj sportista hteo da napusti nacionalni tim Gruzije zbog načina rada njihovog saveza, odnosno rvač je izjavio da se ne slaže sa načinom rada nekih od trenera.

Tada, sve što je dobio od saveza je diskvalifikacija s takmičenja.

Već u januaru 2019. godine, odnosno nekoliko meseci nakon prvog sukoba, savez je odlučio da “buši” Zurabija što je dovelo do znatno većih problema.

Rvački savez Gruzije je za njihov nacionalni šampionat 2020 godine, odlučio da ovede inostrane sudije kako ne bi došlo do faavorizovanja nekog od takmičara, baš zbog Zuraba Datunašvilija.

Međutim, uprkos inostranim sudijama, Zurab je svakako pretrpeo niz uvreda i prepirki sa arbitrima na finalnom meču protiv Koblijašvilija, a to je rezutiralo i njegovim protestom usred meča kada je samo seo na strunjaču, da bi samo nešto kasnije došlo i do tuče koja će biti inicijalna kapisla za transfer.

Zurab je protestovao protiv sudija i situacije koja se odvija u njegovoj karijeri, a samo nekoliko sekundi kasnije je dobio nekoliko udaca metalnom šipkom od predsednika saveza.

Kako je to izgledamo možete pogledati na ovom linku.

Nekoliko dana nakon toga, Zurab se oglasio i na svom Fejsbuk gde je pokušao da optuži Gegesidzea za niz psihičkih uvreda i tortura koje je proživeo kao gruzijski rvač, a na sve to je izbacio i svoju sliku s potpuno krvavim licem.

Zurab je tada izjavio i za gruzijsku RFE/RL.

– Ne želim da ga uhapse, želim da da otkaz. On nije čovek da priča istinu ali mislim da će istina ipak izaći na videlo.

Svi su videli da me udario sa metalnom šipkom ili s nečim sličnim – rekao je Zurab tada.

Prelazak u srpski nacionalni tim

Prvi nastup Zuraba Datunašvilija za Srbiju je bio na Evropskom prvenstvu 2020. godine, a u izjavi za sajt ilovezrenjanin.com, pričao je o tome kako je Mihajl Kadžaja reprezentativac Srbije iz Gruzije imao samo reči hvale o Srbiji i njihovom nacionalnom timu.

– Nakon incidenta u Gruziji, pričao sam s Mihajlom (Kadžajom), koji se takođe takmiči za Srbiju, tada sam rekao da želim napustiti Gruziju.

Preporučio mi je Srbiju i rekao je da bi možda bili zainteresovani za mene. Spojio me je sa predsednikom rvačkog saveza, Željkom Trajkovićem, te sam odmah i došao ovde.

Morao sam da napustim Gruziju, zato što tamo nisam više mogao da se takmičim – rekao je Datunašvilija, pa potom nastavio o svojoj nekadašnjoj reprezentaciji.

– Takmičio sam se za Gruziju šest godina i tamo sam i naučio da volim rvanje, postao sam bolji sporista i dva puta sam se takmičio na Olimpijskim igrama, ali treći put će biti pod zastavom Srbije.

U Srbiji se osećam kao da sam uvek dobrodošao, velika je čast boriti se uopšte za ovaj nacionalni tim.

Telegraf.rs

Check Also

The Guardian: Nemačka policija strahuje da će srpski navijači, napasti Engleze!

Službenici reda u Gelzenkirhenu u Nemačkoj očekuju napad grupe od 500 srpskih navijača. To bi …