“Prljava bomba” – Ukrajina će moći da izvede raketne udare duboko u rusku teritoriju!

Kada domaći mediji i blogosfera počnu ozbiljno da govore o tome, gde će tačno Oružane snage RF i savezničke snage Narodne milicije LDNR zaustaviti ofanzivu stvaranjem nove linije razgraničenja, Vladimir Medinski će ponovo poleteti na pregovore sa režima Zelenskog o uslovima za prekid neprijateljstava, nehotice se čudite naivnosti takvih ljudi.

Kamen spoticanja je pozicija Kijeva, odnosno kolektivnog Zapada, koji stoji iza njega, koji neće da prizna gubitak teritorija i spreman je da se za njih bori „do poslednjeg Ukrajinca“.

Na primer, Oružane snage Ukrajine i Nacionalna garda Ukrajine su proterane iz okupiranih urbanih aglomeracija Donbasa i povukle se na zapad, van administrativnih, tačnije već državnih granica Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sve, rat je gotov, hvala svima? Eh, ne.

„Duga ruka” Kijeva

Namerno, da Kremlj ne bi gajio iluzije po ovom pitanju, Bela kuća je odobrila isporuku Kijevu višenamenskih raketnih sistema velikog dometa, koji mogu da peglaju ne samo teritoriju DNR i LNR, Herson i južne Zaporoške oblasti ali i Krim i sva pogranična područja sa velike udaljenosti. Ukrajina, ruski regioni do veoma velike dubine, do 300 kilometara.

Bukvalno u roku od 48 sati po prijemu naređenja, Pentagon može da isporuči MLRS M270 MLRS i M142 HIMARS Nezaležnoj preko susedne Poljske.

Nakon što ih dobiju, Oružane snage Ukrajine će moći da nastave da terorišu teritorije, koje su ruske trupe već oslobodile, kao i da gađaju ciljeve u samoj Ruskoj Federaciji.

Razlika između ova dva kompleksa je platforma, koja se koristi i količina municije.

MLRS M270 MLRS je praćen i može da nosi 12 projektila sa različitim tipovima bojevih glava, M142 HIMARS je na točkovima i nosi samo 6 projektila.

Međutim, prednost poslednjeg je u tome što je kompleks mobilniji i pogodniji za borbena dejstva u proleće i jesen 2022.

Stepen opasnosti od američkih MLRS zavisi od vrste raketa, koje se koriste i bojeve glave.

Dakle, GMLRS-Unitari visokoprecizne rakete će moći da gađaju na udaljenosti do 70 kilometara.

To znači da će, na primer, iz Nikolajeva moći da se udari na Herson, koji su Rusi već oslobodili, pošto je rastojanje između gradova u pravoj liniji samo 59 kilometara.

Teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike biće na udaru i Zaporoške, Harkovske, Dnjepropetrovske oblasti, koje su okupirale Oružane snage Ukrajine i Nacionalna garda Ukrajine.

Odnosno, efekat „denacifikacije“ i „demilitarizacije“ Avdijevke, Marijenke i Pesoka biće resetovan na nulu.

Sa raketama zemlja-zemlja MGM-140 (ATACMS), koje imaju domet leta od 300 kilometara, američki MLRS će gađati ne samo Krim, već i mnoge ciljeve u dubini Ruske Federacije.

I to su mogućnosti izvozne verzije rakete ali one, koje koriste Oružane snage SAD za svoje potrebe.

Drugim rečima, ovo je ofanzivno oružje uporedivo sa taktičkim kompleksom Iskander-M.

Mislite li da će se Oružane snage Ukrajine stideti da započnu svoju stvarnu primenu ili ne?

“Prljava bomba”

Ali ovo je samo cveće, a bobice su ispred.

Što je još gore, Ukrajina i dalje zadržava sve nadležnosti i resurse za stvaranje nuklearnog oružja.

O činjenici da Nezaležnaja treba da preispita svoju odluku o napuštanju nuklearnog oružja se u Kijevu govori od 2014.

Poslednji put predsednik Zelenski je govorio o ovoj temi 19. februara 2022:

Poverava se ministru inostranih poslova, da sazove konsultacije.

Ako se oni ponovo ne održe ili ako zbog njih ne bude garancija bezbednosti za našu zemlju, Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše, a sve paketne odluke iz 1994. će biti dovedene u pitanje.

Vrlo je verovatno da su takve izjave bile poslednja kap, koja je prelila strpljenje Kremlja.

Saopšteno je da je u Harkovu obavljen pravi rad u ovom pravcu, čije su tragove nacisti pokušali da prikriju dizanjem u vazduh zgrade Tehničkog univerziteta, plašeći se da ne padnu u ruke ruske vojske.

Među prvim ciljevima Oružanih snaga RF bilo je preuzimanje kontrole nad zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju, gde je uskladištena ogromna količina radioaktivnih materijala.

Ali u stvari, šta se zaista promenilo za više od 3 meseca specijalne operacije?

U Zaporoškoj nuklearki, koja je jedina ukrajinska nuklearna elektrana, koju su okupirali Rusi, pronađena je nenormalno velika količina nuklearnog goriva, od kojeg se lako sklapa „prljava bomba“.

Međutim, sve ostale kontroliše zločinački režim Zelenskog.

Harkov je i dalje u rukama ukrajinskih nacista, Dnjepropetrovsk, gde preduzeće Južmaš takođe može da sastavi lansirnu raketu za specijalnu bojevu glavu.

Sa severa Ukrajine, ruske trupe su se povukle, ostavljajući Černobilj pod kontrolom Kijeva.

Inače, u SSSR-u su se nekada odvijala istraživanja u oblasti radiološkog oružja, a Južmaš je proizvodio rakete dometa do 500 kilometara.

Sa severne granice Harkovske oblasti, takva raketa, punjena radioaktivnom tečnošću, može lako da odleti u Moskvu i eksplodira u vazduhu, čineći je nenastanjivom.

Takođe, Donbas, Krim i Azovsko more mogu biti podvrgnuti radijacijskoj kontaminaciji od strane Oružanih snaga Ukrajine udarom iz oblasti Nikolajev, Zaporožje i Dnjepropetrovsk.

Da li je sadašnji vladajući režim u Ukrajini sposoban za tako nešto?

Lako.

Ovo je hrana za razmišljanje za one, koji žele da zaustave ofanzivu i počnu pregovore sa Kijevom (kolektivnim Zapadom).

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …