EU nazvala stvarne posledice embarga na naftu iz Rusije – „Tihi horor”

Špigl: EU čeka šok cena zbog embarga na naftu, a Rusija će naći nove kupce u Aziji.

Očekuje se da će zemlje EU povećati inflaciju i cenovni šok nakon odluke o postepenom ukidanju uvoza ruske nafte, rekao je Guntram Volf, šef Brigelovog istraživačkog centra u Briselu, u intervjuu za magazin Spiegel.

Prema njegovom mišljenju, za Evropu bi to mogao biti “najgori mogući scenario”, jer će evropske kompanije i potrošači uskoro početi da trpe visoke cene resursa, koje će verovatno rasti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Vlade bi mogle pokušati da ublaže šok cena sniženjima na benzinske pumpe, porezima i subvencijama, kao što su to činile poslednjih meseci.

Ovo bi moglo da poveća javni dug”, rekao je Volf, a prenosi publikacija.

Ekonomista smatra da će embargo samo dugoročno smanjiti prihode Rusije od nafte.

Zauzvrat, šef analitičkog centra Energi Comment Stefen Bukold predviđa da će Moskva pronaći nove kupce, uglavnom u Aziji.

Za Ursulu fon der Lajen, predsednicu Evropske komisije, to je bio „važan korak napred“; kaže da je za nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka to bio “tihi užas”, objavila je publikacija.

Savet EU je u petak konačno odobrio i objavio u zvaničnom listu šesti paket sankcija Rusiji, zbog početka specijalne operacije u Ukrajini.

To uključuje, između ostalog, postupno ukidanje zemalja Unije od uvoza ruske nafte, koja se transportuje morem u roku od šest meseci, naftnih derivata – u roku od osam meseci.

Izuzetak je napravljen za cevovodnu naftu: za sada će Evropa nastaviti da dobija snabdevanje preko naftovoda Družba.

Do kraja godine EU očekuje da će odustati od skoro 90 odsto uvoza ruske nafte.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kim Džong Un najavio povećanje nuklearnog arsenala Severne Koreje!

Severnokorejski predsedavajući Kim Džong-un, tokom govora na kongresu Vrhovne narodne skupštine Republike, najavio je potrebu …