Nemačka pokreće plan za vanredne situacije, sa gasom!

Berlin je proglasio „rano upozorenje“ pre roka, za rusku rublju.

Nemačka je u utorak pokrenula svoj plan za vanredne situacije sa gasom.

Ova mera treba da posluži kao „rano upozorenje“ za potencijalni prekid ili obustavu snabdevanja energijom, iz Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Taj potez je napravljen uoči 31. marta – roka Rusije da „neprijateljske zemlje“, uključujući Nemačku i ostatak EU – počnu da plaćaju gas u rubljama, umesto u dolarima i evrima.

Potez Berlina je prvi u manevru od tri faze, koji uključuje nivoe ranog upozorenja, uzbunjivanja i vanrednih situacija.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da su zalihe gasa za sada zaštićene ali je naglasio potrebu da se „pojačaju mere predostrožnosti, kako bi se pripremili za eskalaciju sa ruske strane“.

Poseban „krizni tim“ predstavnika ministarstva i industrije, sastao se da pomno prati situaciju, „kako bi se – ako je potrebno – mogle preduzeti dalje mere za povećanje sigurnosti snabdevanja“, naveo je on u saopštenju.

Moskva je saopštila da više nema koristi, od strane valute nakon što su njene rezerve centralne banke zamrznute na Zapadu, kao deo drakonskih sankcija, kao odgovor na vojni napad na Ukrajinu.

EU i G7 su odbacile ideju plaćanja u rubljama, a Habek je u sredu ponovio ovaj stav.

„Nećemo prihvatiti jednostrano kršenje ugovora“, rekao je on novinaru, dodajući da se nemačke kompanije takođe protive korišćenju rublje.

U utorak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov jasno stavio do znanja, da Rusija nema nameru, da besplatno isporučuje gas Evropi.

Istog dana, najveći industrijski sindikati Nemačke, IG Metall, IGBCE i IG Bau, okupili su se na konferenciji za štampu da upozore da će posledice obustavljanja ruskog gasa „ne samo biti skraćeno radno vreme i gubitak radnih mesta, već i brzi kolaps industrijskih proizvodnih lanaca u Evropi – sa posledicama širom sveta.”

Nemačka trenutno više od polovine svojih fosilnih goriva kupuje od Rusije.

Ali nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini, Berlin je najavio planove da smanji svoju zavisnost od ruske energije.

Habek je ranije rekao da će Nemačka moći da se nosi bez nafte i uglja iz Rusije do kraja 2022. godine, a bez gasa do 2024. godine.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …