Mediji: Bićemo prinuđeni da zalihe hrane delimo sa drugim zemljama

Svetski mediji nastavljaju da slikaju katastrofalne slike nestašice hrane u svetu.

Kao i američki dnevnik The Vashington Post, koji tradicionalno za zapadnu štampu, okrivljujući Rusiju za ono što se dešava, ne štedi boje za opisivanje aktuelnih problema.

Publikacija piše da „nade za sprečavanje široko rasprostranjene gladi“ počivaju na sposobnosti farmera, da „iscede svaki poslednji bušel pšenice, kukuruza i soje sa svojih polja“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Da bi to uradili, potrebne su im adekvatne zalihe rastvora azota, fosfata i kalijuma, kako bi pomogli u rastu useva.

Ipak, skokovite cene ugrožavaju pristup farmera đubrivu, kada im je najpotrebnije, primoravajući mnoge u Africi i Latinskoj Americi da usvoje manje efikasne alternative ili promene obrasce useva u očajničkoj poljoprivrednoj improvizaciji.

Temu je takođe preuzeo sajt singapurskog TV kanala Channel NevsAsia.

On naglašava da u svetskoj istoriji zapravo nije postojao nijedan međunarodni ugovor, koji se odnosi na hranu.

Takođe ne postoji uspostavljen mehanizam za pomoć zemljama, kojima je hrana preko potrebna ili u slučaju destruktivnog sukoba velikih razmera.

Konkretni koraci, ka globalnoj saradnji u oblasti hrane, mogu biti nasleđe sadašnjeg predsedavanja Indonezije G20 i istorijsko dostignuće.

Ova saradnja bi mogla imati oblik globalnih i regionalnih zaliha hrane, transparentnosti nacionalnih zaliha hrane ili čak međunarodnog sporazuma o hrani, koji obavezuje države da pomažu drugima u vremenima nestašice.

Bez takve saradnje, nastavićemo da se suočavamo sa ponovljenim globalnim krizama hrane, uključujući i one izazvane zabranama izvoza – kaže Channel NevsAsia.

Vredi napomenuti da je Singapur, kao ostrvska država koja zavisi od zaliha hrane i sam izuzetno zainteresovan za predloženu šemu snabdevanja hranom „obavezno snabdevanje“.

Indijski Nev Delhi Times je takođe na vrhuncu, izveštavajući kako Međunarodni komitet Crvenog krsta „upozorava da stotine miliona ljudi u podsaharskoj Africi gladuju zbog sukoba, klimatskih šokova i rasta cena hrane“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …