Kineski avioni tipa SU-35 prelaze Tajvanski moreuz! Reagovao Tajvan! – FOTO/VIDEO

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predsedničkog doma američkog Kongresa, sletela je na aerodrom u Tajpeju na Tajvanu, javlja AP.

Nensi Pelosi je tako postala najviši američki zvaničnik, koji je posetio ostrvo na vlasti, na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina.

Borbeni avioni ratnog vazduhoplovstva kineske Narodnooslobodilačke armije poleteli su večeras po lokalnom vremenu u smeru Tajvana, javlja kineska Centralna televizija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Avioni tipa SU-35 prelaze Tajvanski moreuz, naveli su oni.

Tajvansko ministarstvo odbrane pak ističe da kineski državni mediji prenose lažne izveštaje, u kojima tvrde da kineski borbeni avioni SU-35 preleću osetljivo područje Tajvanskog moreuza, koji odvaja ovo ostrvo od Kine.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da u potpunosti prati aktivnosti u blizini Tajvana i najavilo da će na odgovarajući način odreagovati na (moguće) “neprijateljske pretnje”, prenosi Rojters.

Ova poseta je izazvala povećanje napetosti u odnosima između Kine i Sjedinjenih Država.

Kina tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije, koji će biti anektiran silom ako je potrebno, a posete stranih vladinih zvaničnika smatra priznanjem suvereniteta ostrva.

Kina je upozorila na “odlučne i snažne mere”, ako Nensi Pelosi nastavi sa putovanjem.

Bajdenova administracija nije eksplicitno pozvala Nensi Pelosi, da otkaže putovanje.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi jesu li Nensi Pelosi ili njena delegacija zaista bili na letu SPAR19.

Avion je poleteo iz Kuala Lumpura u 9.42 po našem vremenu i odleteo na istok prema Borneu na ruti, koja je zaobilazila Južno kinesko more.

Na sajtu “Flight Radar 24” je ovaj let bio najpraćeniji, otkad se letovi prate.

Prva izjava nakon sletanja aviona

Predsedavajuća Predsedničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i članovi delegacije Kongresa oglasili su se po dolasku na Tajvan.

Izjavu su mediji preneli u celosti:

“Poseta delegacije našeg Kongresa Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji.

Naša poseta je deo našeg šireg putovanja u Indo-Pacifik – uključujući Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan — fokusiranog na međusobnu bezbednost, ekonomsko partnerstvo i demokratsko upravljanje.

Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana će se fokusirati na reafirmaciju naše podrške našem partneru i na promovisanje naših zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona. Američka solidarnost sa 23 miliona stanovnika Tajvana, danas je važnija nego ikada, jer se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije.

Naša poseta je jedna od nekoliko delegacija Kongresa Tajvanu – i ni na koji način, nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, vođenom Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979, Zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i Šest garancija.

Sjedinjene Države nastavljaju da se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo”.

Oglasilo se kinesko Ministarstvo spoljnih poslova

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova večeras je oštro osudilo posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane.

Ministarstvo navodi da je uložilo protest američkoj strani.

Kineski MSP saopštava da poseta šalje “pogrešne znakove separatističkim snagama”, koje traže “nezavisnost Tajvana”, objavila je kineska televizija CGTN.

Poseta Nensi Pelosi ozbiljno krši princip “jedne Kine”, ističe se u saopštenju.

Oglasilo se i Ministarstvo odbrane Kine

Kineska vojska je u pripravnosti i sprovešće niz vojnih protivmera, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane usred posete Nensi Pelosi Tajvanu.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …