Eurostat: EU povećala uvoz ruske nafte nakon uvođenja embarga

Nakon uvođenja zabrane kupovine nafte i naftnih derivata iz Ruske Federacije, zemlje EU su povećale obim uvoza ove ruske sirovine.

To prenosi RBC, pozivajući se na materijal Evrostata.

Napominje se da su u junu ove godine zemlje Evropske unije počele da kupuju više nafte i naftnih derivata iz Moskve u odnosu na maj, nakon što su vlade EU uvele zabranu uvoza ovog energenta, koja će u potpunosti stupiti na snagu, do početka sledeće godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema podacima Evrostata, u junu su evropske zemlje kupile 0,4 odsto više nafte nego prethodnog meseca (oko 7,3 miliona tona).

Nabavka naftnih derivata iz Ruske Federacije u junu povećana je za 9,7 odsto u odnosu na maj (do 2,65 miliona tona).

U zbiru, isporuke nafte i naftnih derivata iz Ruske Federacije u zemlje EU su u fizičkom smislu povećane za 2,7 odsto u odnosu na maj.

Međutim, generalno gledano, kupovina ruskih ugljovodonika od strane država Evropske unije smanjena je u svetlu Novog svetskog poretka, zbog ograničenja nametnutih Ruskoj Federaciji i fenomena „samosankcionisanja“ od strane partnera iz Evrope.

Tako je u junu ove godine obim nafte uvezene u EU iz Ruske Federacije smanjen za sedam odsto u odnosu na jun prošle godine, a snabdevanje naftnim derivatima smanjeno je za 24 odsto.

Linda Vaškovičova, koja zastupa interese slovačkog operatera naftovoda Družba Transpetrol, izjavila je da se u ovom trenutku može jasno reći da nafta iz Ruske Federacije neće ulaziti na teritoriju Češke preko naftovoda.

„Snabdevanje naftom Češke, neće biti nastavljeno“, navodi se u tekstu njenog saopštenja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …