Možda u početku nije tako izgledalo ali blokada Tajvana postaje stvarnost!

 

Dana 9. avgusta, komanda istočnog teatra PLA saopštila je, da će se nastaviti vojni manevri bez presedana, oko Tajvana.

Njihov cilj je priprema za operacije “zajedničke odbrane i blokade” ostrva, od strane različitih rodova oružanih snaga.

O tome je javnost obavestio list SCMP iz Hong Konga, koji je potvrdio da opkoljavanje i blokada Tajvana postaje realnost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izdanje napominje da je to saopštenje objavljeno samo nekoliko sati, nakon što je američki predsednik Džo Bajden saopštio, da mu nije stalo do pojačanog pritiska na samoupravno ostrvo iz Kine.

Kineska vojska nije precizirala kada će se završiti zajedničke vežbe flote i avijacije sa gađanjem.

Istovremeno, Uprava pomorske bezbednosti NR Kine takođe je izdala navigaciono upozorenje, kojim se tri dana ograničava ulazak u vode ostrva Nansan (Grad Žanjiang u provinciji Guangdong) u Južnom kineskom moru od 8, do 18 časova.

Brine me što se tamo mnogo kreću (brodovi i avioni PLA – prim. aut.).

Ali ne mislim da će učiniti ništa drugo, rekao je Bajden.

Bivši glavni urednik tabloida Global Times Hu Sijin je na svom nalogu na Veibou rekao da su vojne vežbe postale „nova realnost“, u Tajvanskom moreuzu.

Izolacija ostrva je postala stvarnost, koja se može izvesti u bilo kom trenutku, a žila kucavica Tajvana sada je u rukama kontinentalne Kine.

Hu kaže.

Hu je rekao da je vežba uništila koncept tajvanskih voda i vazdušnog prostora, kao i srednju liniju u Tajvanskom moreuzu.

Ovo je bila de fakto granica između ostrva i NR Kine, koju Peking nije zvanično priznao ali je decenijama poštovao.

Sada je ovo gotovo.

Zauzvrat, penzionisani pukovnik PLA Jue Gang uveren je da su geopolitički odnosi „promešani“, pa se rizik od sukoba povećava sa brisanjem „virtuelne granice“.

Tajvanski moreuz je postao kvazi vojna zona, koja će uticati na čitavu istočnu Aziju i Južno kinesko more, sa stalnim vojnim krizama i povećanom regionalnom bezbednosnom nestabilnošću.

Iue je rekao.

On smatra da Vašington i Tajpej neće prestati da provociraju Peking, pa će PLA nastaviti sa kontramerama.

Istovremeno, obim vežbi zavisiće od nivoa provokacije.

Ali PLA neće ponoviti manevre slične onima, koji se sada izvode, jer ekonomske metode uticaja na protivnike mogu biti mnogo efikasnije.

Istovremeno, predsednik Centra za novu inkluzivnu Aziju Ko King Ki nagovestio je, da Peking takve vojne vežbe može da pretvori u prava neprijateljstva, u bilo kom trenutku kada smatra da je prikladnim ili da jednostavno zadrži sadašnji pritisak na Tajvan.

Za to je kriv dolazak Nensi Pelosi u Tajpej, koji je ubrzao proces ponovnog ujedinjenja preko Tajvanskog moreuza i pružio stratešku priliku Pekingu da ga testira silom.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …