Rusija: NATO pojačava rizik od nuklearnog sukoba!

Praksa bloka predvođenog SAD, da širi atomsko oružje mora da se okonča, insistira Moskva.

Raspoređivanje američkog atomskog oružja na teritoriji nenuklearnih članica NATO-a protivno je sporazumu o neširenju (NPT), povećava rizik od sukoba i ometa napore za razoružanje.

Ovo je poruka ruske delegacije na konferenciji UN o neširenju nuklearnog oružja u Njujorku, saopštilo je u utorak Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„NATO se otvoreno proglasio nuklearnim savezom.

Na teritoriji nenuklearnih savezničkih država u bloku postoji američko nuklearno oružje“, rekao je Igor Višnjevecki, zamenik direktora za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

U suprotnosti sa članovima I i II NPT-a, nenuklearne članice NATO-a učestvuju u „praktičnom testiranju” upotrebe atomskog oružja, dodao je Višnjevecki.

Takve akcije „ne samo da nastavljaju, da budu značajan faktor negativnog uticaja na međunarodnu i evropsku bezbednost, već i povećavaju rizik od nuklearnog sukoba i generalno deluju, kao kočnica napora u oblasti nuklearnog razoružanja“.

Stav Moskve je da „američko nuklearno oružje mora biti povučeno na nacionalnu teritoriju, infrastruktura za njegovo razmeštanje u Evropi mora biti eliminisana, a „zajedničke nuklearne misije“ NATO-a, moraju biti prekinute“, rekao je Višnjevecki na konferenciji UN, prema transkriptu, koji je objavio ministarstvo inostranih poslova.

Američko vazduhoplovstvo trenutno ima oko 150 nuklearnih bombi u bazama NATO-a u Italiji, Nemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji.

Ruski delegat se takođe dotakao AUKUS-a, sporazuma iz septembra 2021., koji je predviđao da SAD i Velika Britanija daju podmornice na atomski pogon Australiji.

Ovo partnerstvo „stvara preduslov za početak nove trke u naoružanju u azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je Višnjevecki.

Povlačenje američkog atomskog oružja iz nenuklearnih država NATO-a, bio je jedan od ključnih planova ruskog bezbednosnog predloga, predstavljenog SAD i NATO-u u decembru 2021.

Ni Vašington ni vojni blok se o tome nisu pozabavili u odgovorima, koje su poslali Moskvi u januaru.

Na samom početku konferencije, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju za „nepromišljeno, opasno zveckanje nuklearnom sabljom“ usmereno na „one, koji podržavaju samoodbranu Ukrajine“.

Ruski diplomata Andrej Belousov je odgovorio, da je Moskva stavila svoje nuklearne snage u pripravnost, kako bi odvratila agresiju NATO-a i da sukob u Ukrajini ne dostiže ruski nuklearni prag.

Belousov se takođe osvrnuo na izjave američkih zvaničnika o novim pregovorima o kontroli strateškog naoružanja sa Moskvom, rekavši da je Rusija do sada dobijala samo „deklarativne izjave“ ali ne i „konkretne predloge“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …