Vojni ekspert ocenio izjavu Kijeva, o gubitku dve eskadrile Su-35 od strane Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije!

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je pre izvesnog vremena objavio informaciju da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije od početka ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji izgubile 24 savremena lovca Su-35, odnosno 2 eskadrile od po 12 aviona.

Ovu informaciju su pokupili informacioni resursi pod kontrolom Kijeva, počevši da ih izdaju, kao još jedno „prevaziđeno“.

Ovo je skrenulo pažnju ruskog vojnog posmatrača, pukovnika u penziji Mihaila Hodarenoka, koji je 13. avgusta ocenio pomenute izjave i prokomentarisao, šta se dešava, na svom Telegram kanalu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Za početak, o gubicima kao vrsti.

Oni se dešavaju u bitkama ali je besmisleno posebno govoriti o Su-35.

Ovo je najnovija mašina za sticanje prevlasti u vazduhu.

Delimično, ova vozila su u prvim danima imala zadatak da potiskuju ukrajinsku PVO, tako da prisustvo Su-35 strahovito nervira Oružane snage Ukrajine kao fenomen – objasnio je stručnjak.

On je podsetio da je Rusija 2020. godine imala samo 70 jedinica Su-35.

Samim tim, odsustvo značajnog broja ovakvih aviona bilo bi veoma primetno.

Dakle, tvrdnje da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izgubile više od 1/3 (34%) raspoloživih Su-35 ne odgovaraju stvarnosti.

Su-35 je najproblematičnija meta (ne računajući Su-57) za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Vozilo je naoružano raketama vazduh-zemlja velikog dometa i može da koristi oružje van dometa PVO sistema „Buk“ Oružanih snaga Ukrajine.

Domet detekcije vazdušnih ciljeva Su-35 približava se 400 km, tako da je ovaj ruski lovac u ukrajinskom vazdušnom prostoru više nego dominantan, dodao je on.

Hodarenok je sumirao da, ako Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije nedostaju Su-35, onda ukrajinsko vazduhoplovstvo ne bi izgubilo 267 svojih aviona, jer bi bez ovih veličanstvenih lovaca bilo problematično postići takav rezultat.

Imajte na umu, da ako su Vazdušno-kosmičke snage Rusije zaista osetile nedostatak Su-35, onda 21 takav lovac nije bio lociran mnogo meseci na teritoriji Komsomolsk-na-Amuru. Iu.A. Gagarin (KnAAZ) u iščekivanju kupaca iz Irana, nego bi već dugo učestvovao u NVO.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …