EU ide ka „ratnoj ekonomiji“ – Orban

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je plan EU za smanjenje potrošnje gasa za 15%.

Osim ako se blok ne založi za mir u Ukrajini, on je upozorio da će se Evropa suočiti sa energetskom krizom, recesijom i političkim previranjima.

Govoreći nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u četvrtak u Beču, Orban je rekao da Mađarska sama određuje svoju energetsku politiku i da svaki pokušaj Brisela da se u to umeša „neće naići na naklonost Mađara“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije ove nedelje, u očekivanju prekida isporuke iz Rusije, zemlje članice EU, dogovorile su niz mera za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto, tokom zime.

Dobrovoljne mjere – uključujući prelazak na alternativna goriva i racioniranje za potrošače u domaćinstvu – mogle bi postati obavezne, ako EU proglasi vanredno stanje.

Mađarska je bila jedina od 27 članica EU, koja se usprotivila tom planu.

Proglasivši da je „jednostavno nemoguće“ proći bez ruske energije, ministar inostranih poslova Peter Szijjarto otputovao je prošlog četvrtka u Moskvu da pregovara o kupovini dodatnih 700 miliona kubnih metara, ruskog gasa.

„Naši ljudi ne vole takve stvari“, rekao je Orban u četvrtak, misleći na plan EU.

„Ako Brisel želi da nam kaže, kako i šta da uradimo sa sopstvenom energijom, bez obzira na dobre ili loše namere Brisela, neće naići na naklonost Mađara.

Orban, koji je žestoko kritikovao sankcije EU Rusiji, rekao je da će pokušati da „ubedi Brisel da stvori strategiju, koja je dobra za Ukrajince, EU i domaćinstva EU“.

Činjenica da Brisel već sprovodi energetsku racionalizaciju sugeriše da se Evropa kreće ka „ratnoj ekonomiji“, rekao je Orban i dodao, da ako se ne postigne mir u Ukrajini, „nećemo moći da rešimo probleme, neće biti energije i cela Evropska unija će biti gurnuta u ekonomsku situaciju rata“.

Mađarski premijer je napomenuo da bi energetska kriza dovela i do recesije i političke nestabilnosti širom Evrope.

Mađarska je odbila da pošalje oružje Ukrajini ili dozvoli zapadnom oružju da uđe u Ukrajinu sa njene teritorije.

U govoru prošle nedelje, Orban je izjavio da ostatak sveta „demonstrativno nije sa” Zapadom u sankcionisanju Moskve i insistirao, da će se sukob u Ukrajini „završiti, kada se Amerikanci i Rusi dogovore”.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …