Kurti nervozan: “KFOR i specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti!”

Rukovodstvo tzv. Kosovske policije izdalo je naređenje da se sve specijalne jedinice stave u punu borbenu gotovost i na raspolaganje.

Što konkretno znači da se prekinu godišnji odmori i da se u slučaju uzbune, sve jedinice stave u potpunu borbenu gotovost u najkraćem vremenskom periodu, prenose mediji.

Kako prenose izvori “Novosti”, na potezu Brnjak-Tabalije odnosno objekta koji koriste pripadnici tzv. interventne mobilne pogranične policije, dopremljeno je vozilo “ulta” namenjeno za razbiljanje demonstracija, dok su prisutna i dva vozila marke “Hamer”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Inače, danas u posle podnevnim časovima, pripadnici Specijalne jedinice KP zvane NJso koji su srpske nacionalnosti, a radno su angažovani u bazi Belvedere, u mestu Bair u južnom delu Kosovske Mitrovice, vanredno su poslati da patroliraju južno od reke Ibar, u sredinama koje su većinski naseljene Srbima.

Osim toga pripadnici NJso u pomenutoj bazi Belvedere, tokom celog dana su uvežbavali korišćenje borbenih vozila, odnosno blindiranih vozila, i realizovali niz vezbi prve pomoći.

Takođe, tri blindirana vozila, kao i jedan vodeni top za razbijanje demonstracija, navodno su prazni otišli na područje Prištine, pri čemu postoje komentari pripadnika navedene jedinice da su pomenute blinde navodno otišle po još ljudstva.

Kfor je povećao svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, a takođe i svoje aktivnosti patroliranja u tom području, kako bi povećao svest o situaciji. Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo Kforu da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove, odgovoreno je Kosovo onlajnu iz Kforove Kancelarije za odnose sa javnošću.

“Želimo da uverimo svakoga da je Kfor spreman da interveniše ako bude potrebno”, dodato je u odgovoru na pitanja Kosovo onlajna upućena povodom uočenog pojačanog prisustva Kfora kod prelaza Jarinje i dolaska u ovo područje dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga, kao i da li su za to imali potrebne dozvole.

U odgovoru koji nam je dostavljen, kaže se i da mandat Misije Kfor, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, jeste da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

“Da bi izvršio svoje zadatke, Kfor održava vidljiv i okretan stav na terenu”, navodi Kforova Kancelarija za odnose sa javnošću.

Šta se sprema na Kosovu? Daju 50 miliona evra za oružje!

Ministar tzv. Kosova Armend Mehaj naveo je da je u pripremi najveća terenska vežba u regionu Balkana.

Kako je istakao, na Kosovu i Metohiji biće organizovana vežba “Difender Jurop 23” (Defender Europe 23).

“Pripreme su u toku. Pripremne vežbe naše vojske, nabavka opreme i završetak infrastrukture, prethode ovoj vežbi“, poručio je ministar na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

Naznačio je da će na vežbi “Difender Jurop“, koja će se održati sledeće godine, tzv. Kosovske bezbednosne snage uzeti učešće sa dva puka.

“Tokom vežbe planirano je da se provere pešadijski kapaciteti KBS-a na nivou puka, od specijalizovanih jedinica za validaciju američke vojske“, naveo je ujedno Mehaj.

Precizira da će vežba “Difender Jurop 23” još da dokaže “pripremljenost i visoku profesionalnost KBS”, prenosi portal “Slobodna Bosna”.

“Difender Jurop“ zajednička je vojna vežba pod vodstvom NATO-a, na kojoj je tzv. Kosovo i prošle godine učestvovalo.

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova potvrdilo je i ranije da će pripadnici KBS-a biti dio ove vežbe, a dok je Mehaj u više navrata najavio da se KBS priprema.

U okviru povećanja operativnih borbenih veština i kapaciteta kopnene komande, sa fokusom na vežbu “Difender Jurop 23“ koja će se održati u Krivolaku u Severnoj Makedoniji, pripadnici KBS-a su sa svojim pukovnicima sproveli obuku vojnih veština pod nazivom “Taktika malih jedinica“, potvrdio je Mehaj u julu ove godine.

Takođe, portal prenosi da je u junu na poligonu u Đakovici izvedena vežba “Stil alfa 02“.

“Difender Jurop 23, koordinacija kao zajedničke misije, naš je put ka našim krajnjim ciljevima – članstvu u evropskim i evroatlanstkim institucijama“, naveli su prethodno iz ministarstva odbrane tzv. Kosova.

Sa druge strane, Mehaj se u prethodnim danima oglašavao objavama u kojima je govorio o unapređenju KBS-a i radu kosovskog ministarstva odbrane, navodeći da se nikada nije izdvajalo više novca.

“Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku tzv. Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije republike.

Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, poručio je on pre nekoliko dana.

Mehaj je naveo da je u periodu od godinu i po dana regrutovano 1.240 vojnika, i istakao da će biti otvoreni konkurse kako bi se popunila mesta za 612 aktivnih vojnika i 367 pripadnika koji bi bili u rezervnom sastavu.

Kazao je i da je u vreme dosadašnje vlasti obećano preko 50 miliona evra za kupovinu oružja.

Kosovo online/Slobodna Bosna

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …