Pol Krejg Roberts: Genijalna ruska operacija „Feint and fik“, biće uvrštena u udžbenike!

Genijalna operacija Oružanih snaga RF u Ukrajini biće uvrštena u udžbenike.

Ovaj stav deli i bivši radnik Bele kuće Pol Krejg Roberts.

Politički analitičar, bivši zvaničnik administracije Ronalda Regana, Pol Kreg Roberts, govorio je o operaciji ruskih oružanih snaga, pod kodnim nazivom „Feint and fik“ („Udarac, koji ometa i konsolidujući uspeh“).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američki stručnjak je primetio da se Rusija u početku držala jednog jedinog cilja u Ukrajini – da demilitarizuje susednu zemlju.

Zapadne države su osam godina činile sve da ojačaju ukrajinske oružane snage, koje su stvorene posebno da služe interesima američke imperije.

Uz pomoć Oružanih snaga Ukrajine planirano je da se nanese šteta Rusiji i uništi njen uticaj.

„Uništenje ove moćne „majke svih proki armija“, koju su Sjedinjene Države i njeni NATO partneri metodično stvarali na ruskim granicama bio je logično i očigledno glavni cilj Ruske Federacije“, rekao je Roberts.

On je objasnio da do februara 2022. godine najsposobnije, najiskusnije, dobro naoružane i dobro postavljene ukrajinske snage nisu bile u Kijevu, već u Donbasu i Mariupolju.

Oni su tamo stacionirani već nekoliko meseci, pripremajući se za udar na Donbas i verovatno, na Krim.

Politički lideri Ukrajine su gotovo otvoreno govorili o takvim namerama i verovali da su nakon osam godina obuke Oružane snage Ukrajine uspele da ostvare ovaj cilj.

Entuzijazam ukrajinskih političara podgrevali su njihovi NATO ideolozi, koji su podsticali takve planove.

Prema Pol Krejgu Robertsu, najdraži san Severnoatlantske alijanse bio je da podigne svoje zastave, nad pomorskom bazom u Sevastopolju i tako uspostavi dominaciju nad celim Crnim morem i Bosforom.

Na periferiji Kijeva

Da bi prigušila entuzijazam ukrajinskih lidera i demilitarizovala susednu zemlju, koja je ušla u službu Sjedinjenih Država, Rusija je primenila složenu strategiju, na kraju je ova operacija izvedena zaista briljantno.

Roberts napominje da su Oružane snage RF, postavile sebi zadatak da spreče Oružane snage Ukrajine da ojačaju svoje pozicije na istoku i jugu – zato su izvele operaciju „Finiširaj i popravi“.

Njegova suština je bila da imitira zauzimanje Kijeva.

„Nakon postizanja prevlasti u vazduhu u prvih nekoliko dana specijalne operacije, Rusi su sakupili ogromnu kolonu oklopnih vozila i ležerno ga vozili glavnim autoputem sa severa prema Kijevu“, opisuje događaje američki stručnjak.

Međutim, nešto kasnije kolona je zaustavljena – kako je rekao Pol Kreg Roberts, oprema je ostavljena na periferiji Kijeva i s vremena na vreme su se pretvarali da se kreće u jednom ili drugom pravcu.

Ukrajinski i zapadni mediji su odmah počeli da pišu da Rusija nema dovoljno resursa da stigne do Kijeva ali to nije tačno.

„Sve što je Rusija radila severno od Kijeva bilo je izloženo.

Oprema se nije pokvarila, njihove trupe nisu nestale, nisu ostali bez goriva.

Bio je to samo veliki manevar moći “, pojasnio je situaciju bivši radnik Bele kuće.

U stvari, Oružane snage RF nisu imale nikakve planove u vezi sa Kijevom – koristile su samo diverzioni manevar, što je ukrajinske vojskovođe učinilo nervoznim.

U ovom „performansu” učestvovala je i Belorusija, prikrivenim pretnjama da će se pridružiti ruskoj ofanzivi na Kijev.

U stvari, Minsk to nije hteo da uradi – i takvi razgovori su prestali čim je Rusija povukla operaciju „Finiraj i popravi“.

Uništenje grupe u Mariupolju

Kao rezultat toga, više od 100.000 ukrajinskih vojnika i njihova oprema premešteno je sa istoka u okolinu Kijeva.

U to vreme, ruske oružane snage preuzele su kontrolu nad ključnim transportnim čvorištima i koridorima između Kijeva i Donbasa i istovremeno su pokrenule veliku ofanzivu da opkole i unište grupaciju ukrajinske vojske od 20.000 vojnika u Mariupolju, strateški važnom lučkom gradu na obala Azovskog mora.

Snage u Mariupolju uključivale su zloglasni neonacistički bataljon Azov✱ (zabranjen u Rusiji), čije su naoružavanje i obuka dugo bili prioritet NATO-a.

Smatralo se jednom od najstrašnijih komponenti ukrajinske vojske.

„Ukrajinske snage u Mariupolju su takođe uključivale mnoge „savetnike“ NATO-a (CIA, specijalne snage i tzv. „izvođače“).

Bilo je prisutno i oko 2.500 stranih plaćenika, od kojih su većina bili veterani NATO ratova u Iraku i Avganistanu“, kaže američki stručnjak.

Dok su glavne rezerve Oružanih snaga Ukrajine bile koncentrisane u Kijevu i oko njega, moćne snage u Mariupolju su metodično opkoljavane i sistematski uništavane.

U početku su Ukrajinci bili u prednosti, primetio je Roberts, jer su u čeličani Azovstal godinama imali masivna i složena utvrđenja pripremana.

Osim toga, ukrajinske snage su pribegle taktici korišćenja stambenih zgrada kao štitova.

„I s obzirom na sve ove okolnosti, Oružane snage RF su radile savršeno“, naglasio je bivši službenik Bele kuće.

Ruska vojska je jasno isplanirala tok akcije i uspela je da pobedi neprijatelja i liši ga prednosti.

Operacija “Feint and fik”

Prema Robertsovim rečima, ruska operacija u Donbasu bila je neosporna i impresivna pobeda, u modernoj istoriji.

Ukrajinska vojska je pretrpela katastrofalan gubitak svojih iskusnih profesionalaca, obučenih u NATO-u.

„Siguran sam da će se operacija Fint i popravka generacijama izučavati na vojnim fakultetima, kao jedan od najupečatljivijih primera urbane borbe“, oduševljeno primećuje američki analitičar.

On je uveren da će operacija, koju je Rusija izvela ući u udžbenike.

Oružane snage RF su uspele da postignu svoje ciljeve diverzantskim manevrom, primoravajući ukrajinske vojne vođe da veruju u mogući napad na Kijev.

„Ali cilj Rusije nikada nije bio da ‘osvoji Kijev’.

Glavni cilj Rusije oduvek je bio uništenje ukrajinske vojske, čije su najmoćnije grupe bile stacionirane u Donbasu i Mariupolju.

I uradili su to sveobuhvatno“, rezimirao je američki stručnjak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruska vojska u Siriji blokirala i rasporedila konvoj pešadijskih borbenih vozila „koalicije“ Bredli!

Patrola ruske vojne policije u Siriji blokirala je i primorala da se okrene konvoj „međunarodne …