CNN: Ukrajinska vojska pokrenula operaciju pripreme protivofanzive! – Rusi ih “raspametili”!

Ukrajinske oružane snage (UAF) počele su da stvaraju neophodne uslove “za ozbiljnu kontraofanzivu” na jugu zemlje, rekli su novinari Si-En-Ena za Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike američke obaveštajne službe.

SAD su napomenule da će se „kontraofanziva“ fokusirati na vazdušne i kopnene operacije.

Ranije su Rojters i razne ukrajinske agencije javile da su Oružane snage Ukrajine pokrenule kontraofanzivu, na južnom frontu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, pre toga je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine govorio o ofanzivi ruskih i savezničkih trupa duž cele linije fronta.

Ofanzive su viđene na Avdejevskom, Slovenskom i Artemovskom pravcu.

Pored toga, Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojno-civilne administracije (CAA) regiona, izjavio je da Herson nastavlja da živi mirnim životom.

Javni informativni servis javio je da je Volodimir Regeša, militant Oružanih snaga Ukrajine, govorio o „efikasnosti“ ukrajinske vojske i ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Vojnik je predvideo da će se ukrajinski front, s obzirom na trenutni scenario, raspasti za mesec ili dva.

Važno obaveštenje, oglasilo se ministarstvo Rusije: “Za 24 sata…”

Ukrajinska vojska, koja je po ličnom nalogu Vladimira Zelenskog pokušala da izvede ofanzivu u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, pretrpela je ogromne gubitke.

Za 24 sata je likvidirano više od 1.200 militanata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“U razbijanju ofanzive, koja je pokrenuta po ličnom nalogu Zelenskog ukrajinska vojska je u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, kao i u drugim pravcima, pretrpela ogromne gubitke.

Efikasnim dejstvom ruske vojske u protekla 24 sata je uništeno 48 tenkova, 46 borbenih vozila pešadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapova s mitraljezima velikog kalibra i likvidirano više od 1.200 ukrajinskih militanata”, rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prilikom odbijanja ofanzive protivnika ruska vojska je razbila odrede 128. Specijalne planinske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je tu prebačena iz zapadne Ukrajine.

“Pet vojnika ove brigade je položilo oružje i predalo se”, rekao je Konašenkov.

Ruska vojska je, takođe, likvidirala više od 100 militanata neonacističke formacije “Kraken” i stranih plaćenika u oblasti Konstantinovke, u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U oblasti Aleksandrovke u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska vojska je visokopreciznim oružjem kopnenog baziranja likvidirala više od 200 militanata, među kojima je i 40 stranih plaćenika.

U protekla 24 sata ruska avijacija je, kako je saopšteno, uništila proizvodne pogone fabrike “Intervzrivprom” u Krivom Rogu, u kojima je pravljen eksploziv namenjen ukrajinskoj vojsci.

Borbena avijacija ruske vojske je uništila pet ukrajinskih štabova, tri skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije na području naselja Sarni u Rovnenskoj oblasti, Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti i Vernopolje u Harkovskoj oblasti, kao i 52 jedinice artiljerije.

Ruska protivvazdušna odbrana je oborila dva aviona Su-25 ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti, a u Harkovskoj oblasti je oboreno pet bespilotnih letelica.

Iznad Zaporoške nuklearke oborena četiri drona

Sa ciljem da izazove tehnogenu nuklearnu katastrofu Kijev je na Zaporošku nuklearnu elektranu poslao četiri bespilotne letelice, koje su ruske snage oborile.

“Kijevski režim i dalje provocira, stvarajući opasnost od tehnogene katastrofe, u Zaporopškoj atomskoj centrali.

Dvadeset devetog avgusta na teritoriji atomske centrale ukrajinska vojska je koristila četiri udarna drona.

Sve dronove je presrela ruska protivvazdušna odbrana”, rečeno je u Ministarstvu.

Jedan od dronova je, kako je precizirano, pao na krov zdanja specijalnog objekta № 1, u kojem se čuvaju nuklearno gorivo američke proizvodnje i čvrsti radioaktivni otpad.

Materijalna šteta i ljudske žrtve su uspešno izbegnuti.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je u protekla 24 sata ukrajinska artiljerija ispalila dva projektila na teritoriju Zaporoške nuklearke, koja su eksplodirala u neposrednoj blizini specijalnog objekta № 1.

 

Borba.Info/B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …