Berbok ukida demokratiju u Nemačkoj i ne poštuje volju naroda!? – Čak i ako Nemci izađu na ulice, sankcije Rusiji ostaju! – VIDEO

Analena Berbok kaže da je podrška Kijevu važnija od očekivanih zimskih nemira.

Čak i ako Nemci izađu na ulice, zbog cena energenata, Berlin mora da podrži Ukrajinu zadržavanjem sankcija Rusiji, rekla je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, na konferenciji u Pragu, u sredu.

Dok je veći deo nemačkog kabineta bio na radnom povlačenju u zamku Meseberg izvan Berlina, Berbokova je bila u Pragu, na konferenciji, pod nazivom, „Jasna i sadašnja opasnost demokratije: kako da reagujemo?“, koju je organizovala NVO Forum 2000.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako dam obećanje ljudima u Ukrajini – „Mi smo uz vas, sve dok smo vam potrebni“ – onda to želim i da ispunim.

Bez obzira, šta misle moji nemački birači ali ja želim da isporučim narodu Ukrajine“, rekla je Berbok, u jednom trenutku.

„Moram da budem jasna da ovo traje sve dok sam potrebna Ukrajini“, rekla je ona, misleći na embargo EU, protiv Rusije.

„Suočavamo se sa zimom, kada ćemo biti izazvani, kao demokratski političari.

Ljudi će izaći na ulicu i reći „Ne možemo da plaćamo naše cene energije“.

I ja ću reći „Da, znam, pa pomažemo vam socijalnim merama.“

Ali ne želim da kažem „U redu, onda prestajemo sa sankcijama Rusiji.“

Ostaćemo uz Ukrajinu, a to znači da će sankcije ostati takođe zimi, čak i ako političarima bude, zaista teško.”

Berbokov kolega iz Zelene partije Robert Habek, ministar ekonomije i klimatskih promena, rekao je novinarima u sredu da ove „socijalne mere” mogu uključivati subvencije, „promenjenu strukturu tržišta” za energiju i budžet, koji bi prebacio teret cena električne energije od građana, kao i ograničenja cena.

Porast cena energije – delimično izazvan Habekovim odricanjem od uvoza energije iz Rusije, zbog sukoba u Ukrajini – doveo je do rekordne inflacije u EU, a posebno u Nemačkoj.

Cene prirodnog gasa na spot tržištu su naglo porasle pošto je gasovod Severni tok 1 u sredu zatvoren, zbog trodnevnog održavanja.

U tekstu objavljenom u sredu u Cajtu onlajn, Berbok je tvrdio da „nema povratka“ u svet pre 24. februara i da će Nemačka i EU morati da vode dugu ekonomsku, sankcionisanu i propagandnu borbu protiv Rusije.

„Moramo se suočiti sa realnošću: ova Rusija će ostati pretnja miru i bezbednosti u Evropi u doglednoj budućnosti“, napisala je ona.

Berbok je optužio Moskvu da ugrožava „socijalni mir“ u Evropi tako, što šalje „armije trolova da potkopaju naše izbore“ i koristi „igre moći“ sa ugljem, gasom i naftom, predstavljajući dugogodišnju ekološku agendu Zelenih, kao pitanje nacionalne bezbednosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …