„Senzacija“ – General Skšipčak objasnio nove informacije o isporuci F-16!

Ideja Velike Britanije i Holandije da stvore koaliciju država za prebacivanje lovaca F-16 u Ukrajinu ostavila je snažan utisak na generala Valdemara Skrzipčaka, piše Virtuelna Poljska.

On veruje da će prebacivanje F-16 u Ukrajinu, nekim čudom promeniti situaciju na frontu.

Silvester Rushkevich

„Da je uspelo, bila bi senzacija“, ovim rečima je general Valdemar Skšipčak ocenio ideju Velike Britanije i Holandije da stvore koaliciju država za prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu.

I iako su nakon što su ove informacije postale javne, obe zemlje počele da snižavaju stepen očekivanja, postoji mnogo dokaza da će se uskoro ove mašine zaista pojaviti na ukrajinskom nebu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako prenosi portal Politico, nedavne posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji imale su za cilj da ubede partnere da Kijevu obezbede američke višenamenske avione F-16.

Kijevske vlasti računaju, na 40-50 takvih mašina.

“Nekoliko aviona F-16 neće dati željeni efekat. Ali na primer, dve ili tri eskadrile F-16, bi značajno uticale na tok neprijateljstava.

To bi potpuno promenilo situaciju na frontu”, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Pregovori sa SAD o nabavci F-16

Kao odgovor, Velika Britanija i Holandija su rekle da nameravaju da počnu da rade zajedno na stvaranju koalicije, čiji bi cilj bila kupovina borbenih aviona za Ukrajinu.

Takvi sporazumi su navodno postignuti tokom sastanka 16. maja između premijera Rišija Sunaka i njegovog holandskog kolege Marka Rutea.

Međutim, 17. maja, portparol premijera Marka Rutea rekao je da „nisu postignuti nikakvi konkretni sporazumi“ o „kupovini ili snabdevanju F-16“.

Kako je novinarima postalo poznato, Rute se dogovorio sa Sunakom da „održi bliske kontakte, po pitanjima pomoći Ukrajini“.

Prošle nedelje, holandski premijer je rekao da je njegova vlada u intenzivnim pregovorima, posebno sa Sjedinjenim Državama, o transferu borbenih aviona.

Zauzvrat, britanski ministar odbrane Ben Volas je tokom posete Berlinu rekao da je reč o obuci ukrajinskih pilota kako bi u budućnosti mogli da lete na zapadnim lovcima.

“Pre svega, bili bi nam potrebni američki lovci F-16, koje RAF nema.

Ono, što možemo da uradimo je da obezbedimo obuku i podršku”, rekao je Volas i dodao da će “Bela kuća odlučiti da li će obezbediti ovu tehnologiju”.

„Ključ pobede je vazdušna superiornost“

„Šta god ko pričao, ako postoje informacije o formiranju koalicije za transfer F-16, to je znak da će te letelice uskoro leteti na ukrajinskom nebu.

To bi bila senzacija.

Nikada nije kasno da se najavi potencijalni dogovor po ovom pitanju.

Ukrajina je spremna da prihvati mašine, jer je odavno poznato da je Zapad obučavao ukrajinske pilote da upravljaju F-16“, komentariše ove informacije general Valdemar Skržipčak, bivši komandant kopnenih snaga u intervjuu, za portal Virtuelna Poljska.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …