“Ovo je imperijska pretnja”: Bajden želi da ograniči pravo veta u Savetu bezbednosti UN!

Govor američkog lidera na Generalnoj skupštini takođe je naslikao Rusiju, kao imperijsku pretnju, sa kojom će se Zapad suočiti.

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN u sredu, američki predsednik Džo Bajden, optužio je Rusiju za imperijalizam i nastojanje da izbriše Ukrajinu kao državu, istovremeno insistirajući da SAD ne traže sukob, već samo saradnju.

Bajden je takođe podržao proširenje Saveta bezbednosti UN i ograničavanje prava veta za njegove stalne članice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Rusija je besramno prekršila osnovne principe Povelje UN, ništa važnije od jasne zabrane zemljama da silom zauzmu teritoriju svog suseda“, rekao je Bajden, optužujući Moskvu da pokušava da „izbriše suverenu državu sa mape“.

On je takođe insistirao da „niko nije pretio Rusiji“ i da je ruski predsednik Vladimir Putin uputio „otvorene nuklearne pretnje Evropi“ i pokazao „neoprezno zanemarivanje odgovornosti režima neširenja oružja“ u obraćanju naciji emitovanom, ranije tokom dana.

Putin je rekao da je Rusija spremna da iskoristi svoje nuklearno odvraćanje da odbrani svoju teritoriju, od oružja za masovno uništenje ali nije naveo nikakve, konkretne ciljeve.

„Ako nacije mogu da ostvare svoje imperijalne ambicije, bez posledica, onda rizikujemo sve, za šta se ova institucija zalaže“, rekao je Bajden UN, dodajući da SAD žele da se sukob u Ukrajini „završi, pod pravednim uslovima … koje, ne možete izbrisati teritoriju nacije, silom“.

Iako nije otvoreno pozivao na izbacivanje Rusije iz UN ili Saveta bezbednosti, Bajden je rekao da bi njeni članovi trebalo da „dosledno brane Povelju“ i „da se uzdrže od upotrebe veta, osim u retkim, vanrednim situacijama“.

Vašington takođe želi da proširi broj članova SBUN, kako stalnih tako i rotirajućih, sa „nacijama, koje dugo podržavamo“, rekao je on.

Bajden je optužio Rusiju da „ispumpava laži“ o uzroku nestašice hrane, insistirajući da sankcije, koje su uvele SAD i njihovi saveznici „eksplicitno“ dozvoljavaju Moskvi da izvozi hranu i đubrivo, bez ograničenja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je Zapad sankcionisao sve ruske brodove i blokirao osiguranje, efektivno blokirajući teret da stigne, na odredište.

Američki predsednik je takođe pozvao zemlje sveta da ne ograničavaju izvoz i ne “gomilaju” hranu.

Desetak zemalja – npr. Indija, Indonezija, Kuvajt i Turska – ove godine su uvele kontrolu izvoza, kao odgovor na nestašicu hrane, za koju je Bajden okrivio Rusiju i Moskvu – na sankcije Zapada.

Američki lider je takođe insistirao, na tome da Vašington ne traži sukobe, ne prisiljava nikoga da bira između savezništva sa SAD ili drugom zemljom i zagovara ulaganja u infrastrukturu, ne da bi stvorila zavisnost, već da bi povećala samodovoljnost.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …