Srbija i Mađarska se dogovorile izgradnju naftovoda za spajanje sa „Družbom“!

Srbija i Mađarska dogovorile su se o izgradnji naftovoda, koji bi omogućio da se Srbija snabdeva “jeftinijom naftom sa Urala priključenjem, na naftovod ‘Družba’ (Prijateljstvo)”, saopštile su mađarske vlasti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izgradnja naftovoda dogovorena je pošto je Evropska unija (EU) uvela osmi paket sankcija Rusiji, kojim se ograničava uvoz ruske sirove nafte.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač napisao je na Tviteru da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili izgradnju naftovoda, što će omogućiti da se Srbija snabdeva jeftinijom naftom sa Urala.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Trenutno se snabdevanje naftom uglavnom odvija preko naftovoda kroz Hrvatsku, ali je malo verovatno da će to biti moguće u budućnosti zbog sankcija koje su usvojene“, napisao je Kovač.

Južni krak naftovoda „Družba“, ide preko Ukrajine do Mađarske, kroz Slovačku i Češku i glavni je izvor sirove nafte za tri zemlje.

FoNet

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …