Pobeda Rusije biće poraz NATO-a! – Stoltenberg

Uprkos vezivanju sudbine bloka sa Ukrajinom, generalni sekretar i dalje insistira da alijansa nije strana u sukobu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u utorak da bi vojna pobeda Rusije u Ukrajini značila poraz za ceo zapadni savez.

Uprkos tome, što je Kijevu pružio „neviđenu podršku“, Stoltenberg i dalje tvrdi da blok, koji predvode SAD nije strana u sukobu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, Stoltenberg je izjavio da je nastavak isporuke oružja Ukrajini, od vitalnog značaja za osiguranje „da Ukrajina dobije bitku, rat protiv invazijskih ruskih snaga“.

Međutim, ova pomoć je imala cenu za vojsku alijanse.

Nemačke zalihe oružja i municije kritično su iscrpljene, od kraja avgusta.

Istog meseca, Vall Street Journal je izvestio da su američke zalihe artiljerijske municije od 155 mm, bile „neprijatno niske“.

Upitan da li je slabljenje sopstvenih snaga u cilju jačanja Ukrajine mudra politika, Stoltenberg je sukob u Ukrajini opisao, kao egzistencijalni za alijansu.

„Ako [ruski predsednik Vladimir] Putin pobedi, to nije samo veliki poraz za Ukrajince, već će to biti poraz i opasan, za sve nas“, rekao je on.

NATO je u velikoj meri investirao u Ukrajinu, a članice alijanse obezbeđuju ukrajinskoj vojsci obuku, obaveštajne kapacitete i desetine milijardi dolara vredno oružje.

Uprkos ovoj „podršci bez presedana“, Stoltenberg je više puta tvrdio da „NATO nije strana u sukobu“.

Moskva stvari, vidi drugačije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je NATO da vodi rat protiv Rusije „po punomoćju“, dok je Putin opisao Rusiju, kao da se bori protiv „cele zapadne vojne mašinerije“ u Ukrajini.

Lideri NATO-a tvrde da su njihovi sistemi naoružanja omogućili kijevskim trupama da ostvare niz napredovanja na jugu i istoku zemlje poslednjih nedelja.

Međutim, sa vojnom operacijom Moskve pod novom komandom, ovaj napredak je zaustavljen, a nakon dva dana razornih ruskih raketnih udara na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve, Kijev ponovo moli Zapad za teže i dalekometnije oružje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …