Ukrajinski MANPADS se pokazao neuspešnim, protiv napada Geranium-a! – VIDEO

Kao rezultat vazdušnih udara, koje su ruske snage izvele poslednjih dana na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu, uglavnom dronovima (poznatim kao Geran-2 i za koje se veruje da su proizvedeni u Iranu), ukrajinski zvaničnici su objavili da su „bili u stanju da presretnu većinu“ napadača, dronova bombaša samoubica.

Čitava zapadna medijska mašina voljno ponavlja ove izjave, istovremeno naglašavajući „jednostavnost, malu brzinu i visoku buku“ dronova koje koristi Rusija.

Važno je napomenuti da su ukrajinske snage prilično zasićene prenosivim PVO sistemima (MANPADS), kako zbog nasleđa sovjetskih lansera i raketa Igla, tako i zahvaljujući hiljadama isporuka američkih FIM-92 Stinger sistema.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, iz brojnih video snimaka i fotografija objavljenih na društvenim mrežama, jasno je da ukrajinska vojska u Kijevu aktivno pokušava da obori te „jeftine, spore i bučne“ samoubilačke dronove ali je u svim slučajevima konstatovano da je to, bilo neuspešno.

Konkretno, špansko izdanje El Pais sakupilo je čitav video snimak takvih neuspeha, dok jednostavno nije bilo dokaza o navodno uspešnim „presretanjama“.

Snimak iz El Paisa dovršava snimanje, na kojem se vidi pucanje ukrajinskih MANPADS-a.

Međutim, sam dron nije bio u kadru – prikazani su samo odrazi velike vatrene lopte nastale njenom eksplozijom, u blizini.

Istovremeno, postoji još jedan video snimak istog događaja, snimljen sa druge tačke – stanara jedne od obližnjih kuća.

Na samom početku se jasno vidi i čuje, kako leti protivvazdušna raketa, a zatim sledi eksplozija pristiglog Geranijuma.

EurAsian Times, koji je objavio oba video snimka, primetio je da je, u principu, dronove lakše oboriti, jer ne mogu da manevrišu, kao borbeni avioni i mnoge moderne rakete, niti da nose težu opremu za zaglavljivanje.

Što se tiče promašaja ukrajinskog MANPADS-a, penzionisani oficir protivvazdušne odbrane indijske vojske, pukovnik Šajleš Rai, objasnio je to mogućim odsustvom infracrvenog potpisa za raketu za hvatanje cilja.

Osim toga, postojalo je i jednostavnije objašnjenje.

Šahed-136 / „Geran-2“ je dron sa praktično slabom vidljivošću.

Nema radar na brodu, a motor ne ostavlja primetan termički trag da bi ga protivvazdušna raketa lako uhvatila na vidiku, rekao je drugi stručnjak, Vijainder K. Thakur, bivši pilot borbenog aviona Jaguar u indijskom vazduhoplovstvu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …