Novi limiti OPEK+ i evropski embargo podići će cene nafte na 100 dolara!

Povećanje stope Fed-a za 0,75 odsto snizilo je cenu zlata ali nije uticalo na poziciju nafte, smatraju stručnjaci iz odeljenja finansijske analitike FBA „Ekonomiks danas“.

Ovi događaji nisu uticali na rublju ali se situacija sa ruskom valutom ne može nazvati bez oblaka.

Nafta preživljava povećanje stope Fed-a

Nafta je u utorak, 2. novembra 2022. godine, porasla za 0,8% na 95,5 dolara, po barelu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U korist crnog zlata igrali su podaci o zalihama američkog Ministarstva energetike, koje su pale za 3,11 miliona barela uz očekivano povećanje, od 370 hiljada barela.

Zalihe benzina su pale za 1,26 miliona barela, dok su zalihe destilata porasle za 430.000 barela.

Prosečan nivo proizvodnje nafte u SAD za nedelju dana smanjen je na 11,9 miliona barela ali je ova cifra unutar standardnih fluktuacija.

Glavni problem za Amerikance ostaje nivo strateških rezervi nafte, što je ponovo ažuriralo dugoročni antirekord, pavši ispod 400 miliona barela.

Poslednji put takve vrednosti su bile u Sjedinjenim Državama 1984. godine, odnosno mnogo pre krize, 1986. godine, kada su Saudijci povećali proizvodnju nafte i srušili svetske cene.

Centralni događaj na tržištu nafte bio je dvodnevni sastanak FED-a, nakon čega je regulator ponovo podigao stopu u američkoj ekonomiji za 0,75 baznih poena.

Dolar je ojačao u odnosu na druge valute ali je i nafta držala svoje pozicije.

Glavni faktor u formiranju cena nafte je nedostatak ponude u svetu, pa stručnjaci FBA „Ekonomiks danas“ * zadržavaju svoju prognozu rasta cene crnog zlata na 100 dolara, po barelu do kraja 2022. god.

Stav odeljenja finansijske analitike zasniva se na dve pretpostavke.

Prvo, OPEK+ je smanjio granice proizvodnje nafte za novembar i decembar, za 2 miliona barela dnevno – realni pad proizvodnje biće 1,1 milion barela zbog činjenice da mnogi učesnici sporazuma nisu primenili svoje ranije dodeljene kvote, a u drugo, 5. decembra 2022. godine biće uveden evropski embargo, na rusku naftu.

Ovi događaji će pogoršati situaciju, pa će se trend rasta cena nastaviti.

Zlato nastavlja da opada

Cena zlata je pala za 0,8% na 1.635 dolara po troj unci.

Ujutro je trend nastavljen – kotacije su dostigle 1.626 dolara.

Centralni događaj za tržište žutih metala bio je i ishod sastanka Feda, kao i konferencija za novinare šefa američkog regulatora Džeroma Pauela.

Pauel je prvo primetio da bi tempo povećanja stopa na sledećem sastanku Feda mogao da se uspori – nakon toga je zlato poraslo na 1.670 dolara, po troj unci, a zatim je rekao da će stopa ipak morati da bude podignuta, što se pretvorilo u pad tržišta.

Politika povećanja stopa za borbu protiv inflacije u SAD ostaje dogma za Fed.

Ostale vesti iz SAD takođe su uticale na zlato: broj ne-poljoprivrednih platnih spiskova, prema ADP-u, porastao je za 239 hiljada jedinica, usled čega je prinos na desetogodišnje državne obveznice SAD porastao na 4,1%, a DKSI dolar indeks je prešao oznaku od 112 poena.

Fed nastavlja svoj kurs na podizanje stope i generalno ne menja svoju retoriku, stoga stručnjaci iz odeljenja za finansijsku analitiku FBA Economics Today ne isključuju da bi do kraja 2022. cena zlata mogla pasti na 1.550 dolara, po unci ali bi se u prvom kvartalu 2023. trebalo vratiti uzlazni zamah.

Razlog za to će biti stabilizacija stope Fed-a, opstanak problema u američkoj ekonomiji, što će povećati tražnju za zlatom, kao sigurnom imovinom.

Rast uvoza pogodio je pozicije rublje

Rublja je juče pala za 0,9% na 61,80 jedinica za dolar.

Rosstat je objavio rusku statistiku za septembar 2022: industrijska proizvodnja u zemlji smanjena je na godišnjem nivou za 3,1%, a maloprodaja – za 9,8%, zabeležen je porast nezaposlenosti na 3,9%.

Ministarstvo za ekonomski razvoj objavilo je svoje podatke – ruski BDP u septembru je pao za 5% u toku godine, a ruski kompozitni PMI indeks, koji karakteriše ukupnu proizvodnju u ruskoj industriji i uslužnom sektoru, pao je sa 51,1% na 45,8%.

Statistika je negativna i vrši pritisak na valutu.

Smanjenje obima izvoza nastaviće da pogađa rublju zbog zapadnih ograničenja na domaće energetske resurse i sve većeg rasta uvoza.

Stručnjaci iz odeljenja finansijske analitike FBA Ekonomika Segodnia očekuju da će rublja nastaviti da pada na nivo, od 65 jedinica za dolar, do kraja 2022. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …