Kinezi pobesneli na Ameriku, zbog Nemačke!

Sjedinjene Američke Države “nemaju pravo” da se mešaju u kinesku saradnju, s Nemačkom.

To je saopštilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je Vašington upozorio da se Pekingu ne da kontrolni paket akcija u lučkom terminalu u Hamburgu.

Američko mešanje je simptomatična praksa njihove diplomatije prisile, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za medije u Pekingu, prenosi Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Pragmatična saradnja između Kine i Nemačke je stvar dve suverene države, Sjedinjene Države ne treba da je napadaju bez razloga i nemaju pravo da se upliću i mešaju”, dodao je Džao novinarima, dan uoči dolaska nemačkog kancelara Olafa Šolca u Peking, u jednodnevnu posetu, gde će se, kako se očekuje, sastati s predsednikom Si Ðinpingom.

Kineski brodski gigant Kosko je prošle godine dao ponudu da preuzme 35 posto udela u jednom, od tri terminala logističke kompanije HHLA u najvećoj nemačkoj luci Hamburg ali se koaliciona vlada u Berlinu podelila, po tom pitanju.

Vlada je prošle nedelje odobrila Koskou preuzimanje udela od 24,9 odsto terminala u hamburškoj luci, što je jedan izvor iz Ministarstva ekonomije opisao, kao “vanredno rešenje” za odobrenje sporazuma, kojim se uticaj kineske kompanije ublažava.

Odobrena investicija ne daje Koskou pravo glasa u upravljanju ili strateškim odlukama.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …