Vučić otkrio šta će biti sa Srbijom i Ukrajinom

Beograd je pod pritiskom, jer Zapad želi da se fokusira na Rusiju, kaže Aleksandar Vučić.

Beograd se suočava sa pritiskom SAD, EU i NATO-a, zbog Kosova, zbog sukoba u Ukrajini, koji će verovatno uskoro eskalirati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naciji u ponedeljak uveče.

On je rekao da Zapad nagrađuje vlasti etničkih Albanaca u otcepljenoj pokrajini za njihovu kampanju nasilja, nad Srbima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vučić je to rekao posle sastanka sa rukovodstvom svoje vladajuće stranke, osvrćući se na „predlog“ Zapada da Srbija prihvati članstvo otcepljene pokrajine u međunarodnim organizacijama – poput UN, EU i NATO – ili inače.

Rekao je da dokument „teško da sadrži nešto, zbog čega bismo bili srećni“.

Predsednik Srbije je objasnio da je EU de fakto u ratu u Ukrajini, pa želi da se njeno „dvorište“ – uključujući i Srbiju – dovede u koštac.

Međutim, on je osećao da se sukob „neće smiriti, već će se samo širiti“.

„Sada vidite, nije samo Rusija protiv Ukrajine.

Uskoro će se proširiti i na druge teritorije.

Na nama je da naša zemlja ne bude među njima“, rekao je on.

Vučić se žalio na nespremnost Zapada da posluša razum, čak i nakon što je bilo jasno da su sve nedavne incidente na Kosovu izazvale vlasti etničkih Albanaca, u Prištini.

Čak i kada je EU to priznala, nastavile su da nagrađuju Kosovo, prihvataju njegovu aplikaciju za članstvo i daju mu bezvizni ulazak, dodao je on.

Dok Beograd namerava da brani svoje interese, Vučić je objasnio da će biti teško zaustaviti prijem Kosova u Savet Evrope ili NATO.

Dokument ne zahteva od Beograda da eksplicitno prizna Kosovo, kao nezavisno ali implicitno zahteva od Srbije da se ne protivi članstvu u UN, objasnio je on.

Ako Srbija odbije, EU će zaustaviti sve integracione procese, ponovo uvesti vizni režim, zaustaviti sve nove investicije i povući sve dosadašnje, upozorio je Vučić.

To bi bilo gore od bilo kakvih sankcija, a on bi više voleo kompromis nego da „sve prihvati odmah“, rekao je.

„Znate šta bi značilo da Srbija, na bilo koji način bude izolovana“, rekao je Vučić, misleći na sankcije uvedene devedesetih godina tokom jugoslovenskih ratova.

Takođe je napomenuo da mu je ovo poslednji predsednički mandat i da ne bi lišio ostavke, ako bi to značilo zaštitu zemlje ili kupovinu vremena.

NATO trupe preuzele su kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon skoro tri meseca bombardovanja Srbije, u ime pobunjenika etničkih Albanaca.

Privremena vlada pokrajine proglasila je nezavisnost 2008. godine ali se Beograd do sada odupirao pritiscima SAD i EU da je prizna, oslanjajući se na podršku Rusije i Kine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …