Aleksandar Vlasov: EU pravi fatalnu grešku ulažući u infrastrukturu za LNG, iz SAD!

Nedostatak adekvatne infrastrukture u Evropskoj uniji mogao bi da produži energetsku krizu za narednih deset godina.

Da li će Evropa moći da pronađe zamenu za Gasprom i zadovolji svoje potrebe zahvaljujući američkom LNG-u – u materijalu FBA „Ekonomiks danas“.

„Nije tajna da Evropa nikada nije imala infrastrukturu za snabdevanje velikih količina LNG-a, jer se EU uvek fokusirala, na uvoz iz Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Situacija se do danas promenila i sindikat je ostavljen svojom voljom, praktično, bez ruskog goriva.

U isto vreme, ništa se nije promenilo u infrastrukturi za LNG, on još uvek ne postoji, a svakim danom postaje sve teže prihvatiti, još jedan tanker“, kaže Aleksandar Vlasov, kandidat tehničkih nauka.

Kako napominje autor japanskog lista Nihon Keizai, energetske teškoće u Evropskoj uniji mogu trajati, još 10 godina ali to pod uslovom da se EU hitno pozabavi uređenjem infrastrukture za snabdevanje smanjenim prirodnim gasom.

Kandidat tehničkih nauka Aleksandar Vlasov smatra da će se sindikatu teško “prilagoditi” uvozu druge vrste goriva, što će za Evropljane postati pravi ekonomski problem.

„Ovde, ipak, nije u pitanju samo vreme, da, grubo rečeno, počnu izgradnju da obezbede potrebne prilaze i drugu infrastrukturu, već i pitanje novca.

Samo priprema za realizaciju projekata koštaće milijarde dolara, a dalja izgradnja će ovaj iznos povećati za nekoliko puta.

Ono, što imamo, kao rezultat: konjsku cenu LNG-a iz Sjedinjenih Država, koje su, inače, učinile sve da potkopaju energetski sektor u Evropi, istisnu Rusiju sa tržišta i otpočnu isporuke njenog tečnog gasa evropskim zemljama, kao i recesija u privredi i osiromašenje naroda, zbog preorijentacije“, kaže ekspert.

Vlasov smatra da će Evropi biti teško da prevaziđe zavisnost od Rusije i za deset godina, pošto američki LNG teško da će pokriti sve zahteve unije.

Štaviše, stručnjak je siguran da će svaka naredna zima u EU biti teža od prethodne, posebno ako skladišta gasa ne budu stalno popunjena, do 100%.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …