Svet je na „autoputu za pakao“! – Šef UN Gutereš

Antonio Gutereš je izdvojio Sjedinjene Države i Kinu, kao dve nacije sa „posebnom odgovornošću“, za borbu protiv klimatskih promena.

Svet mora da izabere da li da smanji emisije ili da buduće generacije osudi na klimatsku katastrofu, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš govoreći na samitu COP27 u Egiptu, u ponedeljak.

„Čovečanstvo ima izbor: sarađivati ili nestati“, rekao je Gutereš delegatima okupljenim da razgovaraju o tome, kako da se izbore sa promenama usred tekućeg vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine i rastuće globalne inflacije i nestašice energije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Gutereš je insistirao, na tome da najbogatije i najsiromašnije zemlje sveta moraju sklopiti pakt za ubrzanje tranzicije sa fosilnih goriva, izdvajajući Kinu i Sjedinjene Države, kao dve zemlje, koje imaju „posebnu odgovornost da udruže napore da ovaj pakt postane stvarnost“.

To je ili pakt klimatske solidarnosti ili pakt, o kolektivnom samoubistvu.

„Emisije gasova sa efektom staklene bašte i dalje rastu. Globalne temperature nastavljaju da rastu.

A, naša planeta se brzo približava prekretnicama, koje će klimatski haos učiniti nepovratnim“, rekao je Gutereš, objavljujući da smo „na autoputu do klimatskog pakla, sa nogom na gasu“.

Upozorenja šefa UN-a, podržao je bivši američki potpredsednik Al Gor, koji je takođe naglasio potrebu da se prekine oslanjanje, na fosilna goriva.

„Moramo da vidimo takozvani ‘nalet za gas,’ kakav on zaista jeste: juriš niz most u nigde, ostavljajući zemlje sveta suočenim sa klimatskim haosom i milijardama nasukanih sredstava, posebno ovde u Africi”, rekao je on.

Gutereš je takođe istakao da svet mora da postigne neto nultu emisiju, do 2050. ako potpisnici Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. žele da ostvare svoj dugoročni cilj da zadrže globalne temperature od porasta, za više od 1,5 stepeni, iznad predindustrijskih nivoa.

Prošle nedelje, ozloglašena tinejdžerka klimatska aktivistkinja Greta Tunberg predložila je borbu protiv klimatskih promena eliminacijom kapitalizma, za koji je rekla da je definisan „kolonijalizmom, imperijalizmom, ugnjetavanjem i genocidom, od strane takozvanog globalnog severa“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …