Putin: Ukrajinske trupe korišćene, kao „topovsko meso“!

Ruski lider je kritikovao „moralnu atmosferu“ u kijevskim snagama.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da se njegova zemlja ne bori protiv naroda Ukrajine, već se umesto toga suočava sa njihovim rukovodstvom i spoljnim snagama, koje koriste zemlju, kao zastupnicu.

On je tvrdio da ukrajinske vojnike koristi, kao topovsko meso ono, što je nazvao „neonacističkim režimom“ u Kijevu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obraćajući se majkama ruskih vojnika u petak, predsednik je rekao da oni, koji snabdevaju Ukrajinu oružjem i finansiraju kijevsku vladu, nemaju obzira na gubitke Ukrajine.

U međuvremenu, oni koji ne budu u skladu sa naređenjima bivaju pogubljeni na licu mesta, pred njihovim drugovima, insistirao je Putin, pozivajući se na informacije, koje su mu dali iz primarnih izvora.

„Naši momci su ovo videli iz prve ruke.

Tela streljanih samo su ostavljena da tamo leže.

Nedavno je bio još jedan slučaj – petoro ljudi je streljano pred samim postrojem, oni koji su odbili da odu ili su napustili svoje položaje“, rekao je predsednik.

Izgleda da je mislio na incident, koji je prošle nedelje prijavilo rusko Ministarstvo odbrane, u kojem je Kijev navodno poslao nacionalističke militante u selo Belogorovka da „dovedu stvari u red“ i zastraše ukrajinske vojnike, od kojih je jedan broj odbio da poštuje naređenja, oni su streljani.

„Postoji potpuno drugačija moralna atmosfera [u kijevskim snagama]“, primetio je Putin i dodao da je to još jednom potvrdilo da „imamo posla sa neonacističkim režimom, bez ikakvog preterivanja“.

Predsednik je rekao da u svetlu takve situacije Moskva dodatno uverava da radi pravu stvar štiteći ljude, koji žive na teritorijama, koje su se nedavno pridružile Ruskoj Federaciji.

Prošlog meseca Rusija je uključila Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i bivše ukrajinske oblasti Herson i Zaporožje, nakon što su na ovim teritorijama održani referendumi o pridruživanju Rusiji.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći, kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa, kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …