Pentagon podilazi jeza, zbog kineskog nuklearnog programa

Američka vojska je upozorila da bi Peking mogao imati 1.500 bojevih glava u svom strateškom arsenalu, do 2035. godine.

Pentagon je upozorio da Kina ubrzano gradi svoje kapacitete nuklearnog naoružanja i na putu je da skoro učetvorostruči broj bojevih glava u svom arsenalu do 2035. godine, smanjujući svoj jaz u vatrenoj moći, u odnosu na SAD.

„Tokom sledeće decenije, NRK (Narodna Republika Kina) ima za cilj da modernizuje, diverzifikuje i proširi svoje nuklearne snage“, naveo je Pentagon u utorak u svom godišnjem izveštaju o vojnoj snazi Kine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nagomilavanje je daleko veće i složenije od inicijative za nuklearnu modernizaciju, koju je Kina preduzela pre deceniju, dodaje se u izveštaju.

Peking trenutno ima oko 400 nuklearnih bojevih glava, saopštio je Pentagon, u odnosu na prethodnu procenu, od 350.

Sadašnjim tempom razvoja, zalihe će se povećati na oko 1.000 bojevih glava, do kraja ove decenije i na 1.500 do 2035. godine.

SAD imaju 3.750 aktivnih bojevih glava i ukupnu zalihu od više, od 5.000.

Kineska ekspanzija će verovatno „prestići potencijalni razvoj nuklearnih snaga bilo kog protivnika, koji bi verovatno ugrozio sposobnost NR Kine da uzvrati na prvi udar“, rekao je Pentagon, dodajući da kineska vojska ima za cilj da poseduje sposobnost za „zajedno osigurano uništenje, ” obeshrabrujući sve potencijalne napadače.

Američki generali su u više navrata ukazivali na Kinu, kao najveću pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD, rekavši da je Peking „jedini konkurent tamo sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i sve više, ima moć da to učini“.

Kineski zvaničnici odbili su takva upozorenja, rekavši da Vašington ima „zastareli hladnoratovski mentalitet i način razmišljanja nulte sume“.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi, kako nuklearna moć Kine raste, lideri zemlje mogli da preispitaju svoju politiku protiv pokretanja prvog nuklearnog udara.

„Ono, što ovde gledamo, postavlja neka pitanja, mislim, o njihovoj nameri“, rekao je visoki zvaničnik odbrane na brifingu za štampu pre, nego što je objavljen izveštaj u utorak.

Sa svoje strane, Vašington je odbio da isključi sopstvenu opciju prvog udara ili mogućnost upotrebe nuklearnog oružja protiv nenuklearne pretnje.

Komunistička partija Kine ima za cilj da postigne „veliko podmlađivanje“ nacije do 2049. godine, na 100-godišnjicu osnivanja NR Kine.

Taj sveobuhvatni napor će uključivati postavljanje vojske „svetske klase“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …