“Novi gazda” Ilon Mask razotkrio Twitter-ovo gušenje slobode govora!

Dosijei pokazuju da su zaposleni izrazili zabrinutost, zbog blokiranja izveštaja o sadržaju laptopa, koji pripada sinu američkog predsednika.

Twitter je odlučio da blokira priču o laptopu Hantera Bajdena 2020. godine, a da nije primio nikakvo upozorenje od vlade i borio se da pronađe prihvatljivo objašnjenje za svoje postupke, prema internoj prepisci.

Snimke ekrana poruka između visokorangiranih službenika objavio je u petak novinar Met Taibbi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izdanje je podržao novi vlasnik platforme društvenih medija, Elon Musk.

Dana 14. oktobra 2020, tri nedelje pre američkih predsedničkih izbora, Njujork post je objavio priču o fajlovima preuzetim sa laptopa, koji je pripadao Hanteru Bajdenu, sinu tadašnjeg predsedničkog kandidata Džoa Bajdena.

Izlaganje je uključivalo mejlove o poslovima porodice Bajden u Ukrajini, između ostalog.

Laptop oštećen vodom je ostavljen u radionici za popravku u Delaveru 2019. godine ali nikada nije vraćen.

Twitter je, u to vreme suspendovao nalog Njujork posta i zabranio korisnicima da dele linkove do priče, uz obrazloženje da je prekršila politiku „hakovanih materijala“.

Prema Taibbiju, Twitter je „preduzeo vanredne korake da potisne“ priču, bez znanja bivšeg generalnog direktora Tvitera Džeka Dorsija, dok je Vijaia Gadde, bivši šef pravnog sektora, politike i poverenja, odigrao „ključnu ulogu“, u tom procesu.

Novinar je citirao bivšeg zaposlenog, koji je rekao da je „hakovanje bilo izgovor ali u roku od nekoliko sati, skoro svi su shvatili da to neće izdržati“ i „niko nije imao hrabrosti da to preokrene“.

Čini se da interna prepiska koju je podelio Taibbi sugeriše da je više osoblje Twittera sumnjalo, kada je smišljalo formulaciju, kojom bi objasnio blok.

„Trudim se da razumem osnovu politike za označavanje [priče o laptopu] kao nesigurne i mislim da bi najbolji argument za objašnjenje za ovo bio da čekamo da shvatimo da li je ova priča rezultat hakovanih materijala“, Menadžer za komunikacije Trenton Kenedi pisao je svojim kolegama, prema snimku ekrana.

Bivši potpredsednik za globalne komunikacije Brandon Borman je takođe izrazio slične zabrinutosti, pitajući: „Možemo li iskreno da tvrdimo da je to, deo politike?“

Taibbi je rekao da nije pronašao nijedan dokaz da je Twitter primio, bilo kakvo upozorenje od vlade, kada je obrađivao izveštaj Njujork posta.

Umesto toga, kompanija je „proaktivno ali oprezno tumačila ovo kroz sočivo naše politike hakovanih materijala“, pokazuje prepiska.

Tokom interne debate, bivši šef poverenja i bezbednosti Joel Rot izjavio je da, iako je poreklo fajlova na laptopu bilo „nejasno“ u to vreme, „s obzirom na OZBILJNE rizike i lekcije iz 2016., grešimo što smo uključili upozoravajući i sprečavajući ovaj sadržaj da se pojača“, navodi se u datotekama, koje deli Taibbi.

Rot je očigledno mislio na višestruke optužbe o spoljnom mešanju i korišćenju hakerskih materijala tokom predsedničkih izbora 2016. godine, na kojima je Tramp pobedio svoju demokratsku protivnicu, Hilari Klinton.

Taibbi je obećao da će objaviti još Twitter fajlova u budućnosti.

Musk je rekao da će ažuriranje doći u subotu.

Nakon preuzimanja Twitter-a u oktobru, vlasnik SpaceKs-a i Tesle otpustio je nekoliko najviših rukovodilaca, uključujući Gaddea i poništio neke, od prethodnih odluka Twitter-a, kao što je trajno blokiranje Trampovog naloga.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …