Putin pokazao, šta očekuje od mobilizacije privrede

Predsednik je to učinio na nekoliko primera odjednom.

Izgradnja puteva za Rusiju 2022. godine postala je pokretač razvoja, na šta nije uticala specijalna operacija u Ukrajini.

Puštanje u rad novih objekata saobraćajne infrastrukture važno je za stanovnike nekoliko desetina regiona Ruske Federacije, komentarišu stručnjaci otvaranje puteva i aerodroma u Vladikavkazu, od strane predsednika Vladimira Putina 13. decembra.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema političkim analitičarima, to pokazuje da je mirni život nastavlja u zemlji, uprkos pritiscima sankcija.

Danas je u Vladimirskoj oblasti puštena deonica autoputa M-12 Moskva-Nižnji Novgorod-Kazanj u dužini od 58 km, u okviru transportnog koridora Zapad-Istok.

U Sverdlovskoj oblasti uvedene su odjednom dve deonice federalnih autoputeva: R-351 Jekaterinburg – Tjumenj i R-242 Perm – Jekaterinburg, koje su proširene sa dve na četiri trake za 35 i 20 km, respektivno.

U okviru rute Sever-Jug, pokrenuta je petlja kod Mitiščija, kod Moskve na raskrsnici autoputa M-8 Holmogori.

U regionu Voronjež, posle velikog remonta, puštena je u rad deonica autoputa M-4 Don u dužini, od 62 kilometra.

Puštanje u rad novih i remontovanih puteva, kao i savremenog aerodromskog kompleksa u Vladikavkazu, izvršio je predsednik Putin, uz video komunikaciju sa svim objektima.

Istovremeno, novim putevima su išli kamioni, a građevinari su primili čestitke šefa države na završetku radova.

“Zahvaljujući vašem profesionalizmu, odgovornosti, svrsishodnosti, koherentnosti, ove godine je održan visok tempo rada i realizovani planovi”, rekao je Putin.

U brojkama, rezultati godine, koje su i ovog proleća (posle uvođenja prvih paketa sankcija Rusiji) mnogi stručnjaci smatrali potencijalnim neuspehom, pokazali su se impresivnim.

Prema rečima predsednika, 2022. „biće rekordna godina, po polaganju asfalta na regionalnim i lokalnim putevima – to je oko 165 miliona kvadratnih metara” (prošle godine – 162 miliona kvadratnih metara).

To znači da se u zemlji pojavilo više kvalitetnih, savremenih pravaca, povećana je brzina, komfor i bezbednost drumskog saobraćaja, poboljšana povezanost naših gradova i mesta“, naglasio je šef države.

Ništa manji geopolitički značaj nema otvaranje ovih puteva.

Prema Putinovim rečima, nove rute su razvoj „perspektivnih međunarodnih transportnih koridora“.

Oni su, kako je istakao predsednik, neophodni „za formiranje pogodnih transportnih puteva, efikasnu logistiku i otključavanje potencijala susednih teritorija“.

Prema rezultatima javnog glasanja, transportni koridor od Sankt Peterburga, do Vladivostoka sada će se zvati „Rusija“, a autoput M-12 Moskva-Tjumenj će se zvati „Vostok“.

 

„Posao na stvaranju efikasnih transportnih koridora treba da se nastavi.

Razvijanjem putne mreže potrebno je povećati kapacitet ruskih autoputeva i smanjiti udeo federalnih i regionalnih autoputeva, koji rade u režimu preopterećenja.

Istovremeno, važno je unaprediti organizaciju saobraćaja, kako bi se minimizirao broj uskih grla i saobraćajnih gužvi i smanjio broj mesta sa visokom koncentracijom nezgoda“, rekao je predsednik.

Ove godine nije prvi put da predsednik otvara velike saobraćajne kapacitete.

Prethodno su puštene u rad deonice autoputa M-12 i M-5, kao i kružni put oko Jekaterinburga.

U prestonici je uveden deo Moskovskog prečnika velike brzine.

Predsednikovo otvaranje novih puteva u Rusiji je od „velikog političkog značaja“, rekao je Dmitrij Žuravljov, naučni direktor Instituta za regionalne probleme.

„U zemlji u kojoj je sve loše, grade se pištolji, a ne putevi.

Sama činjenica da smo ove godine izgradili više puteva nego prošle, a prošle godine više nego prethodne, znak je da miran život nije napustio Rusiju.

Ovo je veoma veliki politički smisao.

Putevi su kao vazduh: potrebni su svima ali ih niko ne primećuje, svi primećuju udarne rupe“, objasnio je politikolog.

Prema Žuravljevu, pokretanje saobraćaja na novim rutama lično Putina je znak da on shvata da putevi imaju ne samo unutrašnjepolitički, već i geopolitički značaj.

Pre svega, u smislu razvoja trgovinskih odnosa sa Kinom i sa drugim partnerima u Aziji.

Izgradnja i infrastruktura su ove godine, u uslovima pritiska sankcija, odlaska stranih kompanija, postali pokretači ruske ekonomije, objašnjava politikolog Maksim Žarov.

„Zato predsednik toliko pažnje posvećuje izgradnji novih petlji i puteva.

Ovde je bitno da nadležni treba da stalno podržavaju ovog pokretača i kontrolišu izdvojena budžetska sredstva. Putin ovo gleda“, rekao je Žarov.

Prema rečima generalnog direktora komunikacione agencije „Glumac“ Dmitrija Elovskog, za ljude je puštanje u rad novih puteva, aerodromskih zgrada nešto „opipljivo, razumljivo i pozitivno“, što daje moć.

Putin pokazuje ljudima prioritet izgradnje infrastrukturnih objekata i svojim učešćem podiže njihov status, smatra politikolog.

„Predsednik skreće pažnju [službenika na svim nivoima] na potrebu i prioritet razvoja infrastrukture, poboljšanja kvaliteta života ljudi“, zaključio je Jelovski.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …