Saudijska Arabija navela uslove za sporazum sa Izraelom!

Kraljevina želi nezavisnu palestinsku državu i okončanje „agresije“ u Gazi.

Saudijska Arabija neće uspostaviti zvanične veze sa Izraelom, dok ne prizna nezavisnu palestinsku državu i ne okonča „agresiju“ na Gazu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Rijadu…

U saopštenju u sredu, ministarstvo je otkrilo da je obavestilo SAD „da neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom ukoliko nezavisna palestinska država, ne bude priznata na granicama iz 1967. sa istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom, nakon prestanka izraelske agresije na Gaze i povlačenje izraelskih okupacionih snaga iz Pojasa Gaze”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Kraljevina ponavlja svoj poziv stalnim članicama Saveta bezbednosti UN da ubrzaju priznavanje palestinske države“, nastavilo je ministarstvo, rekavši da će to pomoći da se „postigne sveobuhvatan i pravedan mir za sve“.

U saopštenju nije precizirano da li Izrael mora da prizna i palestinsku državu da bi zaključio sporazum sa Saudijskom Arabijom.

Dok SAD navodno razmatraju da li da priznaju palestinsku državnost, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je da prihvati tu ideju.

Umesto toga, on je insistirao na „potpunoj izraelskoj bezbednosnoj kontroli, nad čitavim područjem zapadno od Jordana“, opis koji uključuje zemlju koja se smatra palestinskom ispod granica iz 1967. godine.

Termin „granice iz 1967. odnosi se na granice Izraela, kakve su bile pre Šestodnevnog rata.

Povratak na ove linije doveo bi do širenja Gaze, dok bi se Izrael odrekao svojih pretenzija na Zapadnu obalu, Golansku visoravan i istočni Jerusalim i povukao svoje bezbednosne snage i naseljenike iz tih oblasti.

Saudijska izjava usledila je dan, nakon što je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao novinarima da su razgovori o sporazumu o normalizaciji između Saudijske Arabije i Izraela „u toku“ i da su SAD dobile „pozitivne povratne informacije sa obe strane“.

Saudijska Arabija se nije pridružila svojim susedima Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u priznavanju Izraela, prema Abrahamskom sporazumu koji je posredovao bivši američki predsednik Donald Tramp, 2020. godine.

Rijad i Zapadni Jerusalim bili su na ivici sporazuma, pre nego što je u oktobru izbio rat između Izraela i Hamasa, pri čemu je Vašington ponudio Saudijcima odbrambeni pakt sa SAD u zamenu za priznanje jevrejske države.

Međutim, saudijski zvaničnici prekinuli su pregovore kao odgovor, na izraelsko bombardovanje Gaze, a izveštaji u to vreme sugerisali su da će kraljevstvo insistirati da svaki budući dogovor uključuje značajne ustupke Palestincima sa izraelske strane.

Američki državni sekretar Antoni Blinken sastao se u utorak u Rijadu sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

U čitanju sastanka američkog Stejt departmenta nije se pominjala nezavisna palestinska država.

Umesto toga, kaže se da su njih dvojica razgovarali o potrebi za „trajnim okončanjem krize u Gazi koja obezbeđuje trajni mir i bezbednost za Izraelce i Palestince“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …