Republikanci nisu hteli da slušaju Zelenskog: Gde je 50 milijardi dolara? – Ovo je apsurdno, stavite Ameriku na prvo mesto!

Od 213 republikanaca u donjem domu Kongresa SAD, samo 86 je bilo prisutno na obraćanju ukrajinskog predsednika u Kongresu.

Od 213 republikanskih predstavnika u Predstavničkom domu Kongresa SAD, samo njih 86 pojavilo se u sredu da sluša ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se obraća Kongresu u Vašingtonu, piše „Hil”.

Dolazak Zelenskog u SAD bio je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tokom posete, Zelenski je zahvalio SAD na podršci i zatražio nove količine teškog naoružanja, uključujući tenkove i avione.

Deo republikanaca, međutim, zahteva veću transparentnost od vlade, kada je u pitanju dalje slanje resursa Ukrajini.

„Nažalost ono, što večeras nisam čula bilo je jasno objašnjenje, gde je otišlo prvih 50 milijardi dolara, koje smo poslali da podržimo njihove napore“, rekla je kongresmenka Loren Bobert, koja je prisustvovala govoru Zelenskog, u video poruci na Tviteru.

Ona je dodala da “neće podržati slanje više novca u ovaj rat”, dok se revizija ne završi.

Podsetimo, republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin prošlog meseca je inicirala rezoluciju kojom zahteva reviziju finansija, koje je američka vlada dala za pomoć Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Inicijativa je tesno poražena u Predstavničkom domu, a demokrate su tvrdile da bi to poslalo pogrešan signal Kijevu.

Grin je takođe na Tviteru osudio nove zahteve Zelenskog.

“Ovo je apsurdno. Stavite Ameriku na prvo mesto”, napisao je Grin u objavi.

Republikanski poslanik Čip Roj opisao je obraćanje Zelenskog Kongresu, kao još jednu „istu emisiju“, koju koriste demokrate da ubede glasače da će se novac za Ukrajinu „magično pojaviti niotkuda“.

Kongres je u utorak predstavio novi budžet za finansiranje Ukrajine, koji premašuje 44 milijarde dolara.

Pentagon je takođe predstavio dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara, koji uključuje protivvazdušne raketne sisteme Patriot, oklopne transportere, bacače granata, kao i municiju za artiljeriju i tenkove.

Moskva je u više navrata govorila da strano oružje neće promeniti, tok sukoba i da bi samo izazvalo više smrtnih slučajeva u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Rusija će dostojanstveno proći ovaj period određivanja granica i postati, još jača!

Svečana inauguracija Vladimira Putina za predsednika Rusije do 2030-te, obavljena je danas u Kremlju. Svetovni …