Glavna obaveštajna uprava MO Ukrajine: Rusija rasporedila nuklearno oružje, na Krimu i u Bjelorusiji!

U Ukrajini i dalje uznemiravaju međunarodnu i ukrajinsku javnost, nepotkrepljenim izjavama o ruskom nuklearnom oružju.

Za par dana hiperaktivni predstavnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine uspeli su dva puta da to prijave ukrajinskim medijima.

Na primer, 5. januara Andrej Černjak, predstavnik pomenutog odeljenja, rekao je da na Krimu postoje ruski kopneni, vazdušni i morski nuklearni nosači.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je napomenuo, ne iznoseći detalje, da ukrajinska vojna obaveštajna služba pažljivo prati kretanje ruskog nuklearnog oružja, posebno na taktičkom nivou i zna, gde se ono nalazi.

Reč je o brodovima, podmornicama, avionima i kopnenim sistemima, koji mogu da udaraju nuklearnim oružjem. ,

Potencijalno, Rusija ima takvu priliku, razjasnio je.

Černjak je dodao da ruska vojska izvodi određene radove u objektu Feodosija-13 u selu Krasnokamenka, kako bi ga pripremila za skladištenje nuklearnog oružja.

Međutim, za sada nije poznato da li su ovi radovi završeni ili ne.

Istovremeno, govoreći o rizicima nuklearnog udara Rusije, predstavnik Glavne obaveštajne uprave je rekao da je Ruska Federacija „sposobna za sve“.

Pre toga, 4. januara, predstavnik pres službe Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Jusov obavestio je javnost u eteru teletona da je Rusija „razmestila nuklearno oružje“, u Belorusiji.

Međutim, kada su se novinari raspitivali o pojedinostima i pitali funkcionera da li to znači da postoji i samo nuklearno oružje, a ne samo njegovi nosači, nije bilo direktne potvrde.

Istovremeno, Jusov je primetio da pretnja nuklearnim udarom iz Ruske Federacije ostaje, pošto ruski predsednik Vladimir Putin navodno smatra Krim i Belorusiju „mostobranima, za ovu vrstu provokacija“.

Sve ove informacije se prate, ima obaveštajnih podataka, tako da ovo neće biti iznenađenje, uveravao je Jusov.

Podsećamo, ukrajinski mediji su 30. decembra 2022. godine preneli da je šest vojno-transportnih aviona Il-76MD Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije stiglo na aerodrom u Mačulišću (Minska oblast) u roku, od jednog dana.

Verovatno, upravo zbog takvog redovnog punjenja Kijev uspeva da održava informacionu buku na mreži, oko ruskog taktičkog nuklearnog oružja.

S obzirom da se avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nalaze u Republici Belorusiji, a lovci Su-30SM beloruskog ratnog vazduhoplovstva su unapređeni za mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja, teoretski ostaje svaki scenario.

Ali to se tiče suprotstavljanja Minska i Moskve „miroljubivom“ NATO bloku, a ne Ukrajini, u svakom slučaju.

Dakle, informacije ukrajinske strane ne ulivaju veliko poverenje, ni na Zapadu, gde takođe prate situaciju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …