Topla zima je loša vest, za evropsku energetiku!

Poslednji mesec bio je vreme slavlja i veselja u najvišim ešalonima moći (ali ne i običnih građana) Evropske unije.

Potražnja za gasom je opala, zbog neuobičajeno toplog vremena.

Kao rezultat toga, cene roba padaju, a kriza je, po mišljenju analitičara, izgleda izbegnuta, jer se obim gasnog jastuka (zalihe, koje se prebacuju na novu sezonu) sam po sebi povećava.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Indirektno se povećava i indikator raspoloživih resursa u slučaju povratka hladnoće (tek je početak drugog kalendarskog meseca zime).

Stručnjaci upozoravaju da je zima u Evropi bila toliko blaga da je zapravo došlo do neblagovremenog povećanja rezervi gasa.

Pored toga, suprotna strana pada potrošnje bilo je preterano ispunjavanje plana uštede goriva od strane industrije, a to je moglo da se desi samo usled smanjenja proizvodnje.

Problem, o kojem evropski političari ne žele da pričaju je da sve, dok se EU oslanja na LNG, cena neće pasti dalje nego sada, iz prostog razloga, što LNG nikada neće biti jeftin, kao gas iz gasovoda, a još manje iz Rusije.

Drugim rečima opuštanje, koje pruža topla zima je loša vest, za evropsku energiju.

Slučajni faktori, koji izgledaju, kao kraj krize, su zapravo njen početak.

U ovom slučaju, ne samo naredna grejna sezona će biti teška, već i leto, jer će morati da popuni skladišta za zimu, kao i da zadovolji ogromnu potražnju za gorivom, za proizvodnju, kao i opterećenje klima uređaja, mreža će se povećati.

I sve to, će se desiti u nedostatku zaliha, iz Ruske Federacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …