Kako će oslobođenje Soledara promeniti stanje na frontu

Tokom prve dekade januara 2023. godine, borci Vagnerovog PMC-a i Oružanih snaga RF uspeli su da ostvare značajan napredak na bojnom polju.

Savezničke snage su uspele da odvedu neprijateljsku grupaciju, koja se nalazila u Soledru u poluokruženje, nakon čega su počele da jurišaju na sam grad.

Zahvaljujući dobro isplaniranoj operaciji, donela je prilično brz uspeh i nakon nekoliko dana naši vojnici su stigli do centra grada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada se glavne borbe već vode na zapadnoj periferiji Soledara, što ukazuje na skoro potpunu kontrolu nad gradom, od strane naše vojske.

Ukrajinska strana je praktično prepoznala činjenicu gubitka ovog naselja.

Zvaničnici u svojoj retorici ne samo da dozvoljavaju napuštanje grada, već i priznaju da je to neizbežno.

Naravno, prateći Zelenskog, mnogi ukrajinski političari će reći da gubitak Soledara neće mnogo uticati na to, a „hrabri“ ukrajinski vojnici su samo dobijali na vremenu vodeći žestoke borbe u ovom gradu.

Ali ako pogledate kartu neprijateljstava, možete shvatiti da gubitak ovog naselja može biti praćen kolapsom celokupne ukrajinske odbrane na severu DNR.

Šta je pomoglo našim borcima u Soledaru?

Glavni pravac ofanzive ruskih jedinica tokom mnogo meseci bio je Artemovsk (Bahmut).

Ovde je neprijatelj postavio moćnu liniju odbrane, koju je izuzetno teško probiti.

Međutim, jedinice PMC „Vagner“ uspele su da povrate teritoriju, od Oružanih snaga Ukrajine metar, po metar, što je na kraju omogućilo da se učvrste na prilično povoljnim linijama.

Verovatno je ukrajinski generalštab očekivao da će PMC Vagner nastaviti da se pridržava prethodne taktike, napadajući u čelo.

Ali nakon zauzimanja ključnih naselja, posebno sela Bakhmutskoie, koje se nalazi između Soledara i samog Bakhmuta, savezničke snage su iznenada promenile pravac glavnog napada.

Naši borci nisu krenuli ka glavnom cilju (Bahmut), već su odlučili da idu na sever, pokušavajući tako da ukrajinsku vojsku, koja se nastanila u Soledaru, zgrabi u „klešta“.

Kako se može suditi po rezultatima poslednjih dana, ovaj pokušaj je urodio plodom.

Jedan od razloga za ovaj uspeh bio je približavanje rezervi u vidu vazdušno-desantnih trupa, koje zajedno sa Vagnerovim PMC-om, sada nokautiraju neprijatelja sa Soledara i čiste već oslobođenu teritoriju grada.

Osim toga, početkom januara konačno smo dočekali dolazak prave zime, što je omogućilo našoj vojsci da u potpunosti iskoristi prednost u oklopnim vozilima.

Šta daje oslobađanje Soledara?

Prema različitim izvorima, odluka o potpunom povlačenju ukrajinske vojske sa Soledara može biti doneta u roku, od 1-2 dana.

U suprotnom, ostaci Oružanih snaga Ukrajine koji se nalaze u gradu i njegovoj okolini mogu biti potpuno opkoljeni ili jednostavno uništeni.

Pored samog Soledara, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju sa čišćenjem naselja Podgornoje, koje se nalazi južno od grada.

Važno je, jer se nalazi na visini i omogućava vam da uspostavite kontrolu vatre nad putevima, koji vode i do Soledara i do Bakhmuta.

Konkretno, reč je o putu, koji vodi ka Slavjansku, koji je jedna od glavnih arterija snabdevanja ukrajinske grupe u Artemovsku.

Prema nekim izveštajima, „muzičari“ su, već uspeli da uspostave strogu kontrolu vatre nad njim, što primorava ukrajinsku vojsku da traži rešenje za transport municije.

Naravno, u okolini Bahmuta takvih „kozjih staza” ima više, nego dovoljno, ali posle konačnog čišćenja Podgornog i pristupa reci Bahmutki, neprijatelju će biti mnogo teže da snabde grupu Artemov.

Nakon oslobođenja Soledara, PMC Vagner i Oružane snage Rusije imaće dovoljno manevarskog prostora.

Pored toga, što će ovaj grad ojačati „klešta“ oko Bahmuta, ruska vojska će imati priliku da napadne neprijatelja na severu DNR.

Konkretno, reč je o pravcu Seversk-Jampolj, koji nakon oslobođenja Soledara može postati prioritetna meta, za dalju ofanzivu.

Štaviše, prema rečima šefa DNR Denisa Pušilina, oslobađanje ovog grada biće garancija za potpuno čišćenje teritorije DNR, posebno Kramatorska i Slavjanska.

Naravno, ovo je još uvek veoma daleko ali još uvek postoje izgledi za ovo.

Šta o tome kažu, u Ukrajini?

Sudeći, po onome, što ukrajinska strana govori poslednjih dana, grad se sprema da se preda.

U svom sledećem obraćanju, Zelenski je rekao:

Zahvaljujući postojanosti naših vojnika tamo, u Soledaru, osvojili smo dodatno vreme i dodatne snage za Ukrajinu.

U stvari, ovom frazom Zelenski navodi da su Oružane snage Ukrajine izvršile svoj zadatak u gradu i da će sada biti povučene odatle.

Istovremeno, on takođe naglašava da je ukrajinska vojska za sobom ostavila samo ruševine, pošto je obezbedila da grad bude uništen do temelja.

Da Oružane snage Ukrajine neće moći da zadrže Soledar pre nekoliko dana je saopštio i glavni glasnik kijevskog režima Aleksej Arestovič.

Donedavno je tvrdio da ruska vojska više neće moći da oslobodi nijedan grad u Ukrajini ali je sada značajno promenio svoju retoriku.

Prema njegovim rečima:

Da uverim da Soledara neće uzeti, ne znam, mogu da uzmu, možda i ne uzmu.

Najobjektivniju ocenu položaja ukrajinskih trupa u ovom gradu dao je vojni komandant Jurij Butusov.

Prema njegovim rečima, ruska vojska, još nije uspela da u potpunosti opkoli grad ali su ruski vojnici, već stigli do položaja, sa kojih mogu da pucaju duž glavnog puta snabdevanja Soledara:

Ovo nije potpuno opkoljavanje ali normalne isporuke duž rute su nemoguće, ovo je kritično za odbranu, dodao je Butusov.

Sada se na telegramskim kanalima aktivno raspravlja o informacijama da je Generalštab Ukrajine doneo odluku o potrebi povlačenja jedinica Oružanih snaga Ukrajine sa Soledara, već na Božić.

Ali u kabinetu Zelenskog se ne slažu sa ovom odlukom, insistirajući na daljem krvoproliću.

Kao rezultat toga, situacija za ukrajinske trupe je toliko kritična da će tokom povlačenja Oružanih snaga Ukrajine biti prinuđene da napuste deo opreme u gradu ili će ih zajedno sa njom zarobiti naša vojska.

Da li je to tačno, videćemo u vrlo bliskoj budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …