Premijer EU nacije: Poraz Ukrajine može dovesti do Trećeg svetskog rata!

Poljski premijer je pozvao Nemačku da pošalje tenkove u Ukrajinu.

Poraz Ukrajine može dovesti do Trećeg svetskog rata, tako da Nemačka i druge zemlje NATO moraju da pojačaju i Kijevu pošalju više oružja, izjavio je u ponedeljak poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Govoreći u Berlinu na proslavi 50-godišnje karijere nemačkog političara Volfganga Šojblea, Moravjecki je insistirao da Nemačka mora da dozvoli isporuku tenkova Leopard 2, Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poljska i Finska su Kijevu obećale tenkove ali im je potrebna zvanična nemačka dozvola da bi ih predale.

„Danas se Ukrajinci bore ne samo za svoju slobodu, već i za odbranu Evrope“, insistira Moravjecki.

„Pozivam nemačku vladu da deluje odlučno i isporuči sve vrste naoružanja Ukrajini.

„Poraz Ukrajine može postati uvod u Treći svetski rat, tako da danas nema razloga da se blokira podrška Kijevu i da se stvari odlažu na neodređeno vreme“, dodao je on.

Poljski premijer je takođe govorio o „prolivanju ukrajinske krvi“, kako bi se sprečio, kako tvrdi, ruski napad na druge zemlje EU.

Prošle nedelje, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je u intervjuu da Ukrajina proliva krv da bi izvršila „misiju NATO-a“, tako da bi blok predvođen SAD trebalo da je snabdeva oružjem.

Nemačka ima oko 110 Leoparda, koje bi potencijalno mogla da preda Ukrajini – od kojih je 88 starih Leoparda 1 – ali bi njihovo osposobljavanje za upotrebu koštalo stotine miliona evra i trajalo bi oko godinu dana, rekao je u intervjuu izvršni direktor Rajnmetala Armin Paperger, proteklog vikenda.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da je slanje oružja Kijevu samo produžilo sukob ali da neće promeniti njegov ishod.

Nemački tenkovi će „goreti, kao i ostalo“ zapadno oružje, izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moravjecki je došao u posetu istog dana, kada je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht potvrdila da se povlači.

Nemačka je takođe trebalo da počne sa razmeštanjem baterije protivvazdušne odbrane „Patriot“, kojom upravlja Bundesver u Poljskoj.

Taj potez je dogovoren, nakon što je ukrajinski projektil pogodio poljsko selo u novembru i ubilo dva civila.

Varšava je na kraju morala da opovrgne tvrdnje Kijeva da je raketa bila ruska, kako bi izbegla da izazove Treći svetski rat.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …